Már a mentális állapotunkat is figyelnék az okosórák

A Fitbit egyik szabadalma arra utal, hogy a jövőbeli viselhető eszközeik a mentális állapotot is figyelnék, de a magánszféra árán.

Forrás: origo.hu2021. 12. 28. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitbit egyik újabb szabadalma a jelentések szerint arra utal, hogy olyan okosórákat fejleszt a Google által felvásárolt márka, amelyek képesek követni a viselőjük fizikális állapota mellett a mentális állapotot is.

A tippek szerint a szenzorok által rögzített különféle adatok alapján képesek lennének megtippelni algoritmusok segítségével a viselő mentális állapotát, és azt valamilyen jelzővel jellemezni (például normális, fokozott, depresszív, stb).

Predektív modellezéssel és gépi tanulással a meglévő adatokból pontosabb előrejelzésekre lehetne számítani, ugyanakkor fontos adalék, hogy a felhasználónak újabb bizalmas információkat kell a gyártóra bíznia. A szabadalmi leírás továbbá hangalapon begyűjtött adatokat is említ, ami különösen aggasztó, még akkor is, ha nyilván bele kell majd egyezzen egy-két kattintással a feltételekbe a felhasználó.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.