Újabb védelmi vonal lehet a gyerekeknek szánt okosóra

A viselhető intelligens eszközök, és azon belül a okosórák népszerűsége rohamosan terjed. Nem véletlenül, hiszen a vásárlók igen széles rétege találhat köztük olyat, ami passzol az ízléséhes, elvárásaihoz. Akadnak olyanok, amelyek funkcióik révén az üzletembereknek szólnak, de akadnak olyanok is, amelyekkel a sportolókat, diákokat, pilótákat vagy épp az időseket célozzák meg. És már megszülettek azok a darabok is, amelyeket kifejezetten a gyermekeknek szántak. E csoport egyik tipikus képviselője az Xplore X5 Play nevű eszköz, amely már hazánkban is elérhető – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 20. 10:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekbarát külső

A modell külsején is látszik, hogy ki a célcsoport, hiszen a dizájn sokkal bohókásabb, gyerekesebb a legtöbb mai okosórához képest. Mi a rózsaszín változatot kaptuk kölcsön, de emellett elérhető fekete és kék változatban is. Itt kell megjegyezni, hogy emellett a strapabíróságra is figyelmet fordítottak, hiszen megkapta az IP68 minősítést, azaz a pornak és a víznek ellenáll. Tehát még akkor sem lesz baja, ha elázik, vagy ha a használója egész nap ki sem jön a homokozóból. A szíja gumiból készült, ami remek döntés, viszont csak nehezen, komplikáltan cserélhető.

A tervezők a lekerekített élek és lágy formák mellett törtek lándzsát, ami egyrészt jól néz ki, másrészt pedig ennek köszönhetően nem is lehet megkarcolni, megsérteni vele senkit. 

800 mAh-s akkumulátort kapott, ami kellően nagy kapacitásnak számít, és ez az üzemidőn is meglátszik. 

Nekünk nagyjából 6 napra volt szükségünk, hogy teljesen feltöltött állapotból lemerítsük, ami abszolút elfogadhatóüzemidőt jelent. A töltéshez a dobozában található mágneses egységre kell csatlakoztatni a termék hátulját, ami maximálisan biztonságos, elrontani sem lehet semmit, tehát e téren is teljes mértékig gyerekbarát.

Biztonsági funkciók

A legtöbb mai okosórától az különbözteti meg a norvég cég termékét, hogy itt kiemelt szerepet kaptak a biztonsági funkciók. Egyrészt a beépített GPS segítségével a szülő folyton nyomon követheti a saját telefonján található alkalmazáson keresztül, hogy merre is jár a gyermek. Emellett kijelölhetőek úgynevezett biztonsági zónák, amelyekbe ha belép a felhasználó, akkor egy másik, meghatározott készülékre azonnal jelzés érkezik. Ezt is kipróbáltuk természetesen, és nagyon jól pontosan működött.

Említésre méltó még a külön SOS szolgáltatás is. 

Ez azt jelenti, hogy ha öt másodpercen keresztül nyomva tartja az óra jobb felső részén található gombot, akkor egy megadott fél azonnal értesítést kap. A már említett GPS segítségével pedig rögtön utána tud nézni, hogy merre is jár a gyermek, hol került bajba.

És természetesen ide tartozik a készülék egyik nagy extrája, miszerint, hogy az óra egyben egy telefon is. Az alkalmazott eSIM technológia révén hívások kezdeményezésére és fogadására is alkalmas. A hívások fogadása és kezdeményezése nagyon egyszerűen, lapozó mozdulattal történik az óra kijelzőjén. Emellett a termék természetesen képes szöveges üzeneteket, SMS-ek, és hangulatszimbólumok megjelenítésére is. A szülő, mint aki egyfajta felügyelő szerepét tölti be az eszköz felett, egyébként azt is látja, hogy a gyermek kinek telefonált vagy ki hívta őt. 

A már említett eSIM technológia azt jelenti, hogy a hagyományos plasztikkártya helyett a SIM adatok egy integrált chipben találhatóak meg. 

Azt pedig nem lehet egy mozdulattal kivenni, és értelemszerűen attól sem kell tartani, hogy elhagyják vagy megsérül. Az eSIM aktiválás pofonegyszerű, csak a szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot és követni az általa megadott utasításokat. Szintén a biztonságot, vagy ha úgy tetszik, a felügyeletet szolgálja a beépített kamera. Ennek segítségével a felhasználó képet vagy rövid videót tud készíteni magáról, illetve környezetéről, így tudatva szeretteivel, hogy hol van és mit csinál. Egy alapszintű, 2 megapixeles egységről van szó, tehát ezzel nem lehet művészi fotókat lőni, de nem is ez a cél vele.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.