Zajszűrős fülhallgatót venne karácsonyra? Érdemes tudnia, hogyan is működnek!

Lassan már közel lehetetlen lesz olyan minőségi fülhallgatót venni, amiben ne lenne aktív zajszűrés, és ne azzal reklámoznák, hogy még ordas körülmények között is kizárja a külvilágot, hogy mi csak a zenére koncentrálhassunk. Mindez jól hangzik, de mindenkinek és nem mindenhol lesz ténylegesen jó.

Forrás: Origo.hu2021. 12. 02. 9:39
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen mindenki szeretné a lehető legtöbb zajt kívül tudni, és ennek megfelelően minél jobb minőségben hallgatni a zenét, vagy bármi mást, legyen szó irodai környezetről, vagy éppen egy hosszú utazásról. Szerencsére ma már elérhető a megoldás, hiszen lassan már nincs olyan gyártó, amelyik ne készítene aktív zajszűrés fejhallgatókat. De hogy működnek? És tényleg olyan jók? – olvashatók a kérdések az origo.hu cikkében.

Ellenzajjal a zaj ellen

Mivel aktív zajszűrésről beszélünk, a nevéből eredően ehhez több különböző komponens aktív, folyamatos részvételére van szükség, ez pedig azt is jelenti, hogy az ilyen fejhallgatóknak valamiféle áramforrásról, jellemzően a beépített akkumulátorról kell működniük. És persze ezzel együtt jár az is, hogy a bekapcsolt aktív zajszűrés jobban meríti az akksit. De mit csinál cserébe nekünk a technika?

Lehetne erre nagyon hosszú és érthetetlenül szakmai, fizikatanári igényességű magyarázatot adni, de inkább megpróbáljuk leegyszerűsíteni. Ha felrakjuk a fülest és elindítjuk a zenét, akkor a hanghullámok megmozgatják a levegő molekuláit és szépen elvándorolnak a fülcsatornánkba, ahol rezegtetik a dobhártyát, mi meg jó esetben ettől Bon Jovit halljuk énekelni.

A probléma ott kezdődik, hogy kívülről mindenféle másfajta hangok is nyomulnak a füleinkbe, amik többnyire kellemetlenek és ki akarjuk őket szűrni. Éppen ezért az aktív zajszűrős fejhallgatók az apró mikrofonjaikkal igyekeznek elcsípni ezeket a hangokat, és előállítani egy ugyanolyan frekvenciájú, de ellentétes amplitúdójú hangot.

Vagyis egyfajta ellenhangot, és ha ez sikerül, akkor a kettő nagyrészt kioltja egymást.

Mindez jól hangzik, de jelenleg a technológiának még vannak határai, és leginkább az alacsonyabb frekvenciájú, folyamatos háttérzaj kiszűrésében a legjobbak. Így tehát jól működik, ha például egy repülőgép hajtóműveinek, autó motorjának, esetleg a légkondícionáló hümmögésének a zaját szeretnénk kiszűrni, de a gyerekek sikítása ellen már nem sokat tud tenni.

Nem mindenkinek jó

Ráadásul problémát szokott okozni az is, hogy az aktív zajszűrés hatására nagyobb nyomás épül fel a fülben (habár a jobb fejhallgatók ezt már meg tudják oldani), így kellemetlen érzést tud okozni hosszú távon, de sokaknál előfordul fejfájás vagy hányinger is a hosszabb távú használat közben. Érdemes lehet tehát kipróbálni vásárlás előtt.

Fontos megjegyezni, hogy az aktív zajszűrés (főleg az olcsóbb füleseknél) adott esetben picit ronthat is a zene minőségén.

Érdemes lehet elgondolkodni tehát a minél jobb passzív zajszűrésen is. Persze, valamennyire minden fülhallgató és fejhallgató szűri a zajt passzívan, és persze minél jobban illeszkedik egy fülhallgató gumis vagy habos anyagú vége a fülünkbe, annál hatékonyabban.

Egy fejhallgató esetében jellemzően minél drágább, minél jobban illeszkedik a fülünkre, annál több zajt tud kint tartani egyszerűen a fizikai felépítéséből adódóan: ezekbe sok rétegű zajszűrő anyagot tesznek, amiktől persze nehezebbé is válnak, cserébe viszont nagyon hatékonyan tudják kívül tartani a külvilágot.

A legjobb persze a "Jól szigetelő" fejhallgató és az aktív zajszűrés kombinációja, de az ilyenekért már komolyabb pénzeket szoktak elkérni a gyártók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.