Öt nevetséges pereskedés a technológia világából

A technológia világa tele van pereskedésekkel, mondani sem kell, hiszen jellemzően a világ legnagyobb vállalatairól van szó, akiket folyamatosan találnak meg mindenféle sérelemmel. Nagyon sokszor persze teljesen jogosan.

Forrás: Origo.hu2021. 11. 26. 8:26
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most azonban leginkább olyan röhejes esetekről lesz szó, amikor valaki egyszerűen csak tudatlan volt, de azért bíróságon próbálta bizonyítani az igazát. És szó esik egy különleges felperesről is, ő Naruto, a majom – tudtuk meg az Origo.hu cikkéből.

Felsétált az autópályára, mert a Google azt mondta

Kétségtelen, hogy a Google Térkép és az abba épített navigáció nagyon hasznos dolog, de azért nem minden esetben érdemes vakon követni az utasításait, különben úgy járhatunk, mint Lauren Rosenberg. A hölgy még 2011-ben sétált fel egy autópályára, mert a program azt javasolta neki, és ahelyett, hogy használta volna kicsit az eszét, ezt meg is tette. Sajnos el is ütötték, és nagyon súlyosan megsérült, majd beperelte a Google-t és az autó sofőrjét is. Természetesen az ügyet kidobta a bíróság.

Az autós, aki vakon követte a navigációt

Ehhez hasonló eset történt egy Robert Jones nevű brit úriemberrel is, aki annyira megbízott a TomTom navigációs készülékében, hogy végül valamilyen úton-módon egy olyan keskeny hegyoldali ösvényre szorult be, ahonnan már nem tudott kijönni. Végül a rendőrség és egyéb szervek összesen kilenc órán keresztül küzdöttek a helyzettel, mire valahogy vissza tudták vontatni Jones autóját, és ehhez szükség volt egy traktorra, valamint három quad motorra. Jones természetesen perelt, a bíróság pedig közölte vele, hogy a józan eszét kellett volna használnia, és még meg is büntették gondatlanságért.

A hölgy, aki allergiás a processzorra

2002-ben egy holland hölgy beperelte először a gazdasági minisztériumot, majd az Intel processzorgyártó óriást is. Azt állította ugyanis, hogy míg a korábbi 486-os processzorokkal nem volt semmilyen problémája, az újabb Pentium processzoroknak valamiféle olyan kisugárzása van, ami megbetegíti őt, egészen konkrétan csalánkiütései lesznek. Állítása szerint emiatt el kellett hagynia a munkahelyét, és pert indított, hogy a veszteségeit kompenzálják az érintett felek. Mondanunk sem kell, hogy a bíróság elhajtotta a fenébe.

Nem állít szépeket a kereső

Mindenki ismeri a Google keresőjének azt a funkcióját, hogy ha elkezdünk írni a keresősávba, akkor ő megpróbálja kitalálni, hogy mire is gondolunk, és felajánl mindenféle lehetőséget. Ezt leginkább az alapján teszi, hogy mások milyen kontextusban kerestek rá az adott szóra, vagy jelen esetben személyre. Amikor ez a funkció még csak a szárnyait boncolgatta, meglehetősen kellemetlen helyzetek adódtak, amik végül perekkel is zárultak: Bettina Wulf, az egykori német elnök, Christian Wulff feleségét például prostitúcióval kapcsolta össze a kereső. A bíróság a végén arra kötelezte a Google-t, hogy tisztítsa meg a rendszert az ilyen jelenségektől Németországban.

Lehetnek egy majomnak szerzői jogai?

Valószínűleg sokan hallottak erről az esetről: David Slater természetfotós Celebesz szigetén egy majomnak (akinek állítólag Naruto a neve) adta a fényképezőjét, az állat pedig csinált egy mosolygós szelfit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Slater és mások (például a Wikipedia) persze használták a képet, azonban megjelent a mindig túlbuzgó állatvédő szervezet, a PETA, akik azt állították, hogy a kép szerzői jogai a majmot illetik meg, és beperelték Slatert. Az ügy hosszú évekig húzódott, megjárt egy rakás bíróságot, ami a fotóst anyagilag tönkrevágta, ám végül az Egyesült Államok szövetségi bírósága kimondta, hogy az állatok nem perelhetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.