Játék közben voltak meghackelhetőek a gamerek

Különösen súlyos sérülékenység lapult a Dark Souls III online módjában – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: Origó.hu2022. 01. 24. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az operációs rendszerek vagy a böngészők sérülékenységei okozhatnak súlyos problémákat, akár videójátékok internetes szolgáltatásain keresztül is feltörhetőek lehetnek a számítógépek. Ugyan ez a támadási vektor jó eséllyel sosem lesz általánosan elterjedt, de például a játékmenetüket az interneten közvetítő személyek életének pokollá tételére kiválóan alkalmasnak bizonyulhat.

Most érkezett egy különösen durva példa az efféle sebezhetőségekben rejlő potenciálra. A Twitchen The Grim Sleeper néven futó illető számítógépén élő adásban összeomlott a Dark Souls III, majd a Windowsba épített narrátor egy dokumentumot felolvasva kritizálni kezdte a játékát. A támadás szerencsére csak figyelemfelhívási célt szolgált, az akció mögött álló ismeretlen személy a társával távoli kódfuttatásra használható sebezhetőséget talált a játékban, és ilyen módon próbálták felhívni rá a figyelmet, miután a fejlesztő FromSoftware nem foglalkozott a hibajelentésükkel.

A Dark Souls III-ban talált sebezhetőség rendkívül súlyos, hiszen lehetővé teszi szkriptek és alkalmazások futtatását az áldozat számítógépén. Rosszindulatú támadók a sebezhetőséget kihasználva potenciálisan kideríthették volna az áldozataik lakhelyét, átvehették volna az irányítást a levelezőfiókjaik és a közösségi médiás jelenlétük felett, kiszivárogtathatták volna a PC-jük háttértárán talált fájlokat.

A nagy sajtóvisszhangot kiváltott demonstrációt követően a FromSoftware átmenetileg leállította a Dark Souls mindhárom részének számítógépes szervereit, most már hajlandó foglalkozni a súlyos sebezhetőséggel. A termékek egyjátékos módjai továbbra is elérhetőek, plusz konzolokon az online játék is működik.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.