Akár negyven műholdat is tönkretehetett a mágneses vihar

A SpaceX űrkutatási vállalat február 3-án Falcon–9 hordozórakétáján 49 Starlink műholdat lőtt fel a floridai Kennedy Űrközpontból. A kilövés utáni napon azonban geomágneses vihar alakult ki, ami megnövelte a Föld felső légkörének sűrűségét, ami hatással volt az alacsony pályán haladó műholdakra. A vállalat biztonságos üzemmódba helyezte a műholdakat, azonban akár negyven esetében még így is túl nagy volt a légellenállás, és űrszemétként eshetnek ki pályájukról – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 16. 17:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX akár negyven Starlink internetes műholdat is elveszíthet egy geomágneses vihar miatt, amely egy nappal a flotta indítása után csapott le – írta a Space.com.

A SpaceX 49 Starlink műholdat indított el Falcon–9 hordozórakétáján február 3-án a floridai Kennedy Űrközpontból. Egy nappal később azonban a Föld felett egy geomágneses vihar megnövelte a légkör sűrűségét, ami növelte a műholdak légellenállását, legtöbbjüket tönkretéve.

Az előzetes elemzések szerint a megnövekedett légellenállás megakadályozta, hogy a műholdak elhagyják a biztonságos üzemmódot és megkezdjék a pályára állítási manővereket. A műholdak közül akár negyven újra belép vagy már be is lépett a Föld légkörébe – közölte a SpaceX.

Az űr időjárását vizsgáló meteorológiai szolgálat szerint geomágneses vihar akkor keletkezhet, amikor a Föld közelében az intenzív napszél váltakozó áramlatokat és plazmákat hoz létre a Föld magnetoszférájában. Ez a kölcsönhatás felmelegítheti a Föld felső légkörét és megnövelheti annak légsűrűségét, ami hatással lehet az alacsony pályán keringő műholdakra. A pénteki geomágneses vihar a január 30-i napkitörés miatt következett be, amikor az töltött részecskék hullámát küldte a Föld felé.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.