időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Akár negyven műholdat is tönkretehetett a mágneses vihar

Forrás: Hirado.hu
2022.02.16. 17:39 2022.02.16. 18:23
Akár negyven műholdat is tönkretehetett a mágneses vihar

A SpaceX űrkutatási vállalat február 3-án Falcon–9 hordozórakétáján 49 Starlink műholdat lőtt fel a floridai Kennedy Űrközpontból. A kilövés utáni napon azonban geomágneses vihar alakult ki, ami megnövelte a Föld felső légkörének sűrűségét, ami hatással volt az alacsony pályán haladó műholdakra. A vállalat biztonságos üzemmódba helyezte a műholdakat, azonban akár negyven esetében még így is túl nagy volt a légellenállás, és űrszemétként eshetnek ki pályájukról – olvasható a Híradó.hu cikkében.

A SpaceX akár negyven Starlink internetes műholdat is elveszíthet egy geomágneses vihar miatt, amely egy nappal a flotta indítása után csapott le – írta a Space.com.

A SpaceX 49 Starlink műholdat indított el Falcon–9 hordozórakétáján február 3-án a floridai Kennedy Űrközpontból. Egy nappal később azonban a Föld felett egy geomágneses vihar megnövelte a légkör sűrűségét, ami növelte a műholdak légellenállását, legtöbbjüket tönkretéve.

Az előzetes elemzések szerint a megnövekedett légellenállás megakadályozta, hogy a műholdak elhagyják a biztonságos üzemmódot és megkezdjék a pályára állítási manővereket. A műholdak közül akár negyven újra belép vagy már be is lépett a Föld légkörébe – közölte a SpaceX.

Az űr időjárását vizsgáló meteorológiai szolgálat szerint geomágneses vihar akkor keletkezhet, amikor a Föld közelében az intenzív napszél váltakozó áramlatokat és plazmákat hoz létre a Föld magnetoszférájában. Ez a kölcsönhatás felmelegítheti a Föld felső légkörét és megnövelheti annak légsűrűségét, ami hatással lehet az alacsony pályán keringő műholdakra. A pénteki geomágneses vihar a január 30-i napkitörés miatt következett be, amikor az töltött részecskék hullámát küldte a Föld felé.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.