Ismét kártevő került a népszerű alkalmazásboltba

Az Apple vagy a Google mobilos programboltjaihoz képest a modern Windowsokon elérhető Microsoft Áruház jelentősen szerényebb mennyiségű új alkalmazást fogad napi szinten, ám sajnos az illetékesek ennek ellenére sem képesek rendet tartani benne.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 26. 10:20
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megnyílása óta több komolyabb botrány is volt már nyilvánvaló szerzői jogsértések és hamisítások miatt, most pedig a Check Point szerint kártevőt terjesztettek benne – olvasható az Origó.hu cikkében.

A bűnözők népszerű mobiljátékok, többek közt a Subway Surfer és a Temple Run klónjaiba rejtették bele az Electron Bot nevű kártevőjüket, amely teljes távoli hozzáférést biztosított a felhasználók számítógépeihez, elindult a Windowszal együtt.

A Check Point szerint az elkövetők internetes csalásokra használták az áldozatok számítógépeit, azok egy rejtett böngészőablakon keresztül kattintásokat és gépeléseket szimulálva például kártevőkkel fertőzött weboldalakat próbáltak előrébb hozni a keresési találatokban, reklámok hamis lekattintásával bevételt generáltak, közösségi médiás fiókokat és webshopokat kívántak a ténylegesnél népszerűbbnek láttatni.

A rosszindulatú programmal felszerelt appok együtt nagyjából ötezer telepítést hoztak össze a programboltból való törlésük előtt, oroszlánrészt svéd, izraeli, spanyol és bermudai felhasználók számítógépeire kerültek fel.

A támadók az alábbi fejlesztői neveken publikálták a kártevővel fertőzött alkalmazásokat a Microsoft Áruházban.

  • Lupy games
  • Crazy 4 games
  • Jeuxjeuxkeux games
  • Akshi games
  • Goo Games
  • Bizzon Case

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.