időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Fény derült a videócsevegők sötét titkára

Forrás: Origo.hu
2022.04.18. 11:46 2022.04.18. 12:27
Fény derült a videócsevegők sötét titkára

Jó eséllyel sokakat meghökkentő tanulmánnyal álltak elő a Wisconsin-Madison Egyetem és a Loyola Egyetem kutatói, állításuk szerint a népszerű videókonferenciás szolgáltatások számítógépes alkalmazásaiban nem az elvárt módon működik a mikrofon némítását végző funkció.

Az efféle szoftvereket használók körében végzett felmérésük szerint 77,5 százalék elfogadhatatlannak találja, hogy a csevegőszoftverek némított módban bármilyen módon feldolgozzák a mikrofon hangját – olvasható az Origó cikkében.

Ehhez képest a kutatók minden egyes megvizsgált alkalmazást rajtakaptak a mikrofon hangjának periodikus feldolgozásán, ilyen-olyan funkciók megvalósítása miatt hallgatóznak.Kivételt képeztek a szolgáltatások böngészőkben futtatott verziói, azokban az elvárt módon működött a némítás gomb.A legnagyobb meglepetést a Cisco Webex keltette, az némítás mellett is teljesen ugyanúgy továbbította a szervernek a mikrofon hangját, mintha mi sem történt volna. A vállalat szerint ezt januárban befejezte, csak a némított állapotról való értesítést megjelenítő funkció működése érdekében történt a hang továbbítása.

A mikrofonjukat ténylegesen lenémítani kívánók jobban teszik, ha közvetlenül az operációs rendszerben aktiválják a némítást.

Az eredeti cikk IDE kattintva elérhető.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.