Fenyegeti a boltjaiban dolgozókat az Apple

Elérte a szakszervezetbe tömörülési láz az egyesült államokbeli kereskedéseit.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 15. 11:38
Black Friday in New York
RETAIL-HOLIDAYSHOPPING/BLACK FRIDAY Fotó: CARLO ALLEGRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A technológiai szektorban dolgozó amerikaiakra egyáltalán nem volt jellemző a szakszervezetekbe tömörülés, ám az elmúlt években futótűzként kezdett terjedni köreikben az ötlet – olvasható az Origo cikkében. Az Activision Blizzardhoz, az Amazonhoz, a Google-höz vagy éppen az Apple-höz hasonló cégek csírájukban próbálják elfojtani az efféle kezdeményezéseket, hiszen nem szolgálja az érdekeiket, hogy a bérezés vagy a munkakörülmények kapcsán tárgyalási pozícióba kerüljenek a dolgozók.

A szabványos eljárás ilyen esetekben a dolgozók megfélemlítése, bár manapság verőlegények helyett ez javarészt spekulatív hátrányokkal való fenyegetőzéssel történik. Az Apple esetében már legalább három bolt dolgozói jelentették be a szakszervezetbe való tömörülésük megkezdését, a Vice beszámolója szerint erre válaszul a héten az üzletvezetők komplett beszédet kaptak, hogy mivel próbálják meg elvenni a dolgozók kedvét a lépéstől.

A dokumentum szerint a szakszervezetbe tömörülés esetén a dolgozók karrierlehetőségektől eshetnek el, továbbá csökkenhet a szabadidejük és a munkavégzéssel kapcsolatos rugalmasságuk, részben mivel a „szakszervezetis” boltjaiban a vállalat bevallottan kevesebb figyelmet szentel majd az érdemek alapján történő jutalmazásnak. Az Apple a jóval homályosabb jelentésű szólamoktól sem riadt vissza, például állítása szerint a remek csapatmunka teszi naggyá a boltokat, ám a szakszervezetis üzletekben ez nem mindig valósulhat meg.

Mindenki megérdemli, hogy ne kelljen aggódnia a számláinak kifizetésén és a boltba járáson. Mindenki megérdemli, hogy képes legyen megélni abban a városban, ahol dolgozik– összegezte a múlt hónapban az Engadget számára az egyik bolt dolgozója, hogy miért tartják egyáltalán szükségesnek a szakszervezetbe tömörülést egyes App Store-ok alkalmazottai.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Emberek egy Apple-üzlet előtt (Fotó: Reuters/Carlo Allegri)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.