időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Hatalmasat bukott Elon Musk, megelőzték a kínaiak

Forrás: Origo.hu
2022.05.14. 12:28 2022.05.14. 12:38
Hatalmasat bukott Elon Musk, megelőzték a kínaiak

Peking egy részén már róhatják az utakat az önvezető taxik. Igaz, személyzetnek még ülnie kell az autókban, de a vezetésbe nem avatkoznak bele, és hónapokon belül már rájuk sem lesz szükség. Eközben Elon Musk még mindig ígérget a Tesla robotaxikkal kapcsolatban.

Érdekes, hogy most Kínában két olyan vállalat kapott engedélyt önvezető taxik működtetésére, akik bizonyos szinten kapcsolódnak egymáshoz: az egyik a Baidu nevű óriáscég, a másik pedig a Pony.ai nevű vállalkozás, amit éppen a Baidu egykori szakemberei alapították, és egy ideje már befektetést is kaptak a Toyotától önvezető rendszerek fejlesztésére – írja az Origó. A flotta egyelőre erősen korlátozott: a Baidu tíz autóval, a Pony.ai pedig mindössze négy robotaxival képviselteti magát, egyelőre ugyanis ennyire szól az engedélyük. Azonban mind a két cég abban reménykedik, hogy a sikeres első időszak után gyors ütemben tudják majd növelni a járgányok létszámát.

A robotaxik egyelőre csak Pekingben, annak is egy kisebb, mintegy 60 négyzetkilométeres körzetében teljesíthetnek szolgálatot, azonban itt is több mint 300 ezer ember él, tehát potenciális kuncsaft azért akad bőven. Később természetesen a robotaxik által bejárható terület is növekedhet majd, ahogy a hatóságok ezt jónak látják.

Habár a járművek teljesen önvezetők, egyelőre még egy felügyelő személynek ülnie kell az autóban. Neki azonban egyáltalán nem kell (és nem is tud) beleszólnia a vezetésbe, hiszen egészen konkrétan az anyósülésen foglal helyet. A felügyelő csak akkor jut szerephez, ha a jármű valamiért meghibásodik és gondoskodnia kell arról, hogy biztonságos helyen, a forgalmat lehetőleg nem zavarva álljon, vagy ha baleset történik, akkor a károsulttal vagy a rendőrséggel tudjon intézkedni a helyszínen.

Az Egyesült Államokban is próbálkoznak, de Elon Musk évek óta csak ígérget

Amerikában jelenleg Kalifornia állam jár élen a robotaxikkal kapcsolatos engedélyek kiadásában, így nem csoda, hogy a legtöbb, ezzel foglalkozó vállalkozás ott összpontosul. Egészen konkrétan a fentebb említett Pony.ai is rendelkezett engedéllyel arra, hogy három kaliforniai kisvárosban üzemeltessen vezető nélküli autókat, ahol ráadásul még biztonsági személyzet jelenlétére sem volt szükség.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Elon Musk (Forrás: Flickr)