Díjazták Magyarország informatikában legjobb diákjait

Több mint kétszáz olyan magyar diákot díjaztak, akik a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara által szervezett informatikai versenyeken kimagasló eredményeket értek el – írja a Vas megyei hírportál, a vaol.hu.

Forrás: vaol.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 14. 15:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők számára külön öröm, hogy egyre több lány vesz részt a tanulmányi versenyeken, a 3–6. osztályosok körében például már csaknem teljesen kiegyenlített a nemek aránya.

A pandémia visszaszorulása nyomán a hazai informatikai tanulmányi versenyeken szereplő diákok 2022. május 5-én, a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara közös díjátadó napján, az ELTE Informatikai Karának épületében, személyesen vehették át okleveleiket. Délelőtt Magyarország legnagyobb, online zajló informatikai versenye, az e-Hód legjobbjainak díjátadója zajlott, délután pedig az Országos Grafikus Programozási Verseny és a Nemes Tihamér Programozási és Alkalmazói Versenyek legjobban szereplő versenyzői vehették át okleveleiket.

Rekordszámú versenyző vett részt az e-Hódon

A BEBRAS nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódó e-Hód – Hódítsd meg a biteket online versenyt a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya az ELTE Informatikai Karával együttműködve rendezi meg. 2021-ben 305 iskola 33 467 tanulója vett részt a kedvcsináló, az informatika világának sokszínűségéből ízelítőt adó versenyen, megdöntve minden korábbi részvételi rekordot – a szervezők összesen 216 diákot díjaztak kimagasló eredményéért.
Korcsoportonként az első tíz helyen végzettek számára az ELTE-n országos döntőt is rendeztek e-hódos feladatokra épülő akadályversennyel, illetve micro:bit mikroszámítógépen alapuló élményinformatikai foglalkozáson is részt vehettek az érdeklődők.

 

A legfontosabb hazai alkalmazói és programozásversenyek

Délután a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya és az ELTE IK tanulmányi versenyeinek díjait adták át, a Magyarországon élők mellett sok szlovákiai, ukrajnai, romániai és szerbiai magyar diáknak.

Az Országos Grafikus Programozási Verseny tavaly újult meg: ma már a gyerekek oktatásához kifejlesztett Imagine Logo mellett a modernebb Python és Scratch programnyelveken is megoldhatók a feladatok. A díjátadó érdekessége, hogy a parádi Fáy András Általános Iskolába járó három testvér, Halász Katinka, valamint ikertestvérei, Halász Boglárka és Halász Kund egyaránt oklevelet vihettek haza. Ezen a versenyen összesen 148 diákot díjaztak a szervezők.

A Nemes Tihamér Verseny 1985 óta a hazai informatikai tehetséggondozás legrangosabb tanulmányi versenye: alkalmazói kategóriája a nélkülözhetetlen irodai programok (pl. táblázatkezelés) tehetségeinek kínál bemutatkozási lehetőséget, míg a programozói kategóriában az algoritmikus gondolkodás jelesei tűnnek fel, akik közül a legjobbak már a diákolimpián is helyt tudnak állni Magyarország színeiben. A Nemes Tihamér Verseny programozás kategóriájában 183 diák lett díjazott, az alkalmazás kategóriában pedig 81 versenyző teljesítményét ismerték el.

Az idei tanév előválogatóin szoros verseny után a 9–11. osztályosok közül négy diák (Máté Lőrinc, Molnár István Ádám és Czanik Pál, illetve az OKTV-győztes Németh Márton Tamás) szerezte meg a legrangosabb nemzetközi informatikai tanulmányi versenyeken, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), illetve a Közép-európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) való részvétel jogát. A diákolimpikonoknak Horvátországban (CEOI) és Indonéziában (IOI) zajló versenyeken drukkolhatunk idén nyáron. A 11–12. osztályosok között romániai magyar tanulók végeztek az élen, az első helyen a nemzetközi versenyekről már ismert Éles Júlia végzett.

Jövőre Magyarország rendezi a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Érdemes figyelemmel kísérni az informatikai tehetséggondozás egyre erősebb magyar mezőnyét már csak azért is, mert 2023-ban Szeged ad majd otthont a világ legjelentősebb informatikai versenyének, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (IOI)  – a Neumann Társaság és konzorciumi partnerei, a Szegedi Tudományegyetem és a Digitális Jólét Program szervezésében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.