Drámaian csökkennek a világ vizes élőhelyei

Az elmúlt húsz évben 4000 négyzetkilométernyi veszett el a világ árapályos vizes élőhelyeiből – mutatták ki az ausztráliai James Cook Egyetem kutatói.

Forrás: Origo2022. 05. 14. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Science folyóiratban pénteken publikált kutatásban több mint egymillió, 1999 és 2019 között készült műholdfelvételt elemeztek, hogy feltérképezzék a csökkenést. A hatalmas archívum elemzéséhez a gépi tanulás módszerét alkalmazták – olvasható az Origó cikkében. 

Nicholas Murray, a kutatás vezetője elmondta, hogy globálisan 13 700 négyzetkilométernyi árapályos vizes élőhely veszett el. Ugyanakkor természetvédelmi munkálatok révén 9700 négyzetkilométernyi területet tudtak visszahódítani, ami nagyobbrészt ellensúlyozta a veszteséget.

Az elveszett és visszahódított vizes élőhelyek 27 százaléka „közvetlen emberi tevékenységekhez”, például a mezőgazdasági természetvédelemhez köthető, az összes többi változás pedig olyan közvetett tényezőknek tudható be, mint a part menti területek kiterjedt fejlesztése, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos folyamatok.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.