Elpusztul a Mars, belecsapódik a saját holdja

A Marsnak fog csapódni lassú haláltáncot járó holdja, a Phobos – írja egy új kutatás alapján a Futurism tudományos portál.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 14. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumpli alakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé – írja az Origó.

Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál– írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben.

A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az égitest haláltánca. A Perseverance jelenleg asztrobiológiai kutatásokat folytat, és az élet múltbéli nyomait keresi a vörös bolygón, eközben pedig megágyaz a jövőbeni Marsra szállásnak.

A Mars holdjai

A Marsnak két kis holdja van, a Phobos és a Deimos, amelyek viszonylag közel keringenek hozzá.Mindkettő szabálytalan formájú, átmérőjük kevesebb mint 30 kilométer. A nagyobbik, a Phobos mindössze hatezer kilométeres távolságban kering a Mars körül, és enyhén spirál alakú pályáján folyamatosan közelít hozzá.

Összehasonlításképpen: a Föld Holdjának átmérője 3500 kilométeres, és 400 ezer kilométer távolságban kering a bolygó körül.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.