időjárás 25°C Orbán 2022. május 25.
logo

Világszerte hosszabb és súlyosabb aszályok várhatóak

Forrás: MTI
2022.05.13. 10:33 2022.05.13. 10:34
Világszerte hosszabb és súlyosabb aszályok várhatóak

Az éghajlatváltozás miatt világszerte tapasztalható száraz, esőtlen időszakok hosszabbodására és gyakoribbá válására, valamint az ivóvízhiány veszélyére hívta fel a figyelmet az ENSZ szerdán a nyugat-afrikai Elefántcsontparton megtartott Föld-csúcstalálkozón.

Az ENSZ által az eseményen bemutatott jelentés szerint - amely a klímaváltozás miatti elsivatagosodást vizsgálja - az aszályok száma és hossza mintegy 29 százalékkal nőtt az ezredforduló óta. Az 1997 és 2017 közötti időszakban tapasztalható száraz időszakok emellett közel 124 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak világszerte.

Ibrahim Thiaw, az ENSZ elsivatagosodás ellen harcának koordinálására kötött egyezmény ügyvezető titkára elmondta, hogy a sűrű és hosszantartó aszályos időszakok jelentik „az egyik legnagyobb veszélyt a fenntartható fejlődésre”. 

Kiemelte, hogy a súlyos vízhiány, a termőföldek kiszáradása és a folyamatos szárazság javarészt a fejlődő országokban, főleg a kelet-afrikai térségben van jelen, de a világ többi része is egyre jobban érintett.

Legfőképp India, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália esetében aggasztóak a változó éghajlati körülmények. Az ENSZ figyelmeztetett: nem csak Ausztráliában kell egyre több erdőtűzre számítani, de az erdőírtás jelenlegi üteme mellett az Amazonas térségének akár 16 százalékát szintén erdőtüzek pusztíthatják el 2050-ig.

Mint arról a szervezet az elefántcsontparti konferencián beszámolt, a megfelelő intézkedésekkel nem csak az afrikai szárazság szorítható vissza, de a jövőben világszerte előforduló vízhiányt is enyhíteni lehet.

A szakemberek szerint napjainkban a Föld lakosságának csaknem egyharmada küzd az ivóvíz hiányával, ez az arány azonban 2050-re akár meg is duplázódhat. Sőt, kutatók becslései szerint 2050-ben akár több, mint ötmilliárd ember lehet, aki évente legalább egy hónapon át vízhiányban szenved majd.

Borítókép: A Rote Weisseritz folyón létesített és csaknem teljesen kiszáradt Lehnmühle-víztározó a Keleti-Érchegységben, a szászországi Dippoldiswalde közelében 2018. augusztus 23-án (MTI/EPA/Filip Singer)

Száraz idők

Molnár Anna az aszály okairól és a meteorológiai előrejelzések megbízhatóságáról.