Négy asztronauta indult vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról + videó

A négy űrhajós csütörtök kora reggel startolt el a Nemzetközi Űrállomásról a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a kemma.hu.

Forrás: kemma.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 05. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három amerikai és egy német asztronauta útja körülbelül 23 órát vesz igénybe. Ha minden a terv szerint alakul, az Endurance nevű űrhajó péntek hajnalban landol a tengeren Florida közelében.

Az amerikai űrkutatási hivatal az alábbi videón élőben közvetítette az indulást.

Az űrhajóval az Európai Űrügynökségnél (ESA) dolgozó, 52 éves Matthias Maurer, valamint a 44 éves Raja Charit, a 34 éves Kayla Barron és a 61 éves Thomas Marshburn távozott. Mindannyian tavaly november 11-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra hat hónapos misszióra.

Az őket váltó űrhajósok – Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins és Samantha Cristoforetti – egy héttel korábban érkeztek meg az ISS-re. Az űrállomáson tartózkodik még három orosz kozmonauta, akik hosszú távú misszió keretében dolgoznak a világűrben. A távozó Marshburn egyiküknek, Oleg Artemjevnek adta át a parancsnokságot – tudatta a NASA.

Ez a harmadik ilyen csapat, amelyet a SpaceX juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra a NASA megbízásából. A visszatérő asztronautákkal körülbelül 250 kilogramm rakomány érkezik a Földre.

A SpaceX-et Elon Musk alapította 2002-ben. A cég hét űrhajót indított az elmúlt két évben emberekkel a fedélzetén.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.