Így távolíthatjuk el személyes adatainkat a Google keresési találataiból

Néha a Google többet tud, mint amennyit szeretnénk, s amit a ránk keresők szeme előtt hagynánk. Van megoldás – írja a Nógrád megyei hírportál, a Nool.hu.

Forrás: nool.hu - MEDIAWORKS2022. 05. 04. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google az egyik legadatéhesebb Big Tech vállalat. Bár az utóbbi években egyre több személyes adatvédelmi beállításhoz férhetünk hozzá, előfordulhat, hogy a keresőben olyan adataink is hozzáférhetővé válnak, amelyek valamilyen szempontból zavarják a magánéletünket.

Sokan nem szeretnék, ha lakcímük, gyakori tartózkodási helyük, vagy mondjuk a bankszámlaszámuk nyilvánosságra kerülne. Meglehet, hogy egy korábbi botlásunk ragad fenn az interneten: kellemetlen, ha a kollégistakorunk kicsapongásairól készült képekre, hamisított intim fotókra például a leendő munkáltatónk könnyedén rábukkanhat.

Kapcsolatba léphetünk ugyan a képeinket tároló weboldal tulajdonosával, és kérhetjük, hogy távolítsa el azokat. Ez azonban nem mindig lehetséges, különösen, ha mondjuk már sokan megosztották a Twitteren, a Facebookon vagy az Instagramon.

Szerencsére a Google létrehozott egy eszközt, amellyel igényelhetjük, hogy a keresési eredményekből hagyjanak ki bizonyos adatokat, például a személyes képeket, hamisított fotókat, a személyazonosításunkra alkalmas információkat vagy a kiskorúakról készült képeket.

A személyazonosításra alkalmas adatok eltávolítására vonatkozó irányelvek értelmében 

kérhetjük a Google-t, hogy többé ne jelenítse meg az alábbiakat:

  • bizalmas kormányzati azonosítók (ID), mint például a társadalombiztosítási számok.
  • bankszámlaszámok
  • hitelkártyaszámok
  • kézzel írt aláírások képei
  • személyazonosító okmányok képei
  • rendkívül személyes, korlátozottan hozzáférhető és hivatalos feljegyzések, például orvosi feljegyzések
  • személyes elérhetőségi adatok (fizikai címek, telefonszámok és e-mail-címek)
  • bizalmas bejelentkezési adatok.

Ha eltávolítási kérelmet szeretnénk benyújtani a Google-nál, először is ellenőrizzük az előírt követelményeket a Google keresés eltávolítása oldalon, majd kattintsunk az ott található Eltávolítási kérelem indítása gombra.

A kérelem benyújtása után kapunk egy automatikus visszaigazoló e-mailt, ami megerősíti, hogy a Google megkapta az igénylésünket. A Google a felülvizsgálat során további információkat gyűjt. Ha a kérés nem tartalmaz elegendő információt az értékeléshez, például URL-címeket hiányol, a Google igényelheti, hogy pontosítsuk a kérést.

Ha a benyújtott URL-ek a Google irányelvének hatálya alá tartoznak, akkor vagy az URL-eket minden lekérdezés esetén eltávolítja, vagy csak azokból a keresési eredményekből, amelyekben a lekérdezés tartalmazza a panaszos nevét vagy más megadott azonosítókat, például álneveket.

Ha a kérés nem felel meg az eltávolítás feltételeinek, a Google rövid magyarázatot nyújt. Ha a kérelmet elutasítja, és később további anyagokkal rendelkezünk az ügyünk alátámasztására, újra benyújtható a kérelem.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.