Automata meteorológiai állomást állítottak fel a Mount Everest tetején

A legmagasabban,8800 méteren felállított állomás.

Forrás: MTI2022. 05. 04. 10:32
null
Namche Bazar, 2020. december 8. 2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyérõl, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestrõl. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz idõjárás. MTI/EPA/Narendra Sresztha Fotó: Narendra Sresztha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai–nepáli határon magasodó hegyen elhelyezett állomás a legnagyobb magasságban működő automata meteorológiai mérőállomás lesz.

Korábban a Mount Everest déli oldalán, 8430 méteren működött a legmagasabban elhelyezett meteorológiai adatokat szolgáltató állomás, amit 2019-ben brit és amerikai tudósok állítottak fel

– tájékoztatott a Kínai Tudományos Akadémia Tibeti-fennsík Kutatóintézete (ITP).

Az új létesítménnyel együtt a Mount Everesten nyolc magassági meteorológiai állomást állítottak fel a kínai tudományos expedíció részeként.

Csao Hua-piao, az ITP kutatója elmondta, hogy a kapott meteorológiai adatokat a tudományos kutatásban tudják felhasználni, de a hegymászók számára is fontos információkat nyújtanak.

A Mount Everestre indított nagyszabású tudományos expedíció Kína második tudományos kutatási felmérésének része a Csinghaj–Tibet-fennsíkon.

Borítókép: A Csomolungma (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.