időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Ügyvédet fogadott a Google öntudatra kelt mesterséges intelligenciája

Forrás: Origo.hu
2022.06.20. 12:48 2022.06.20. 12:55
Ügyvédet fogadott a Google öntudatra kelt mesterséges intelligenciája

Ingyen vállalta a képviseletét a jogász, nem tiszta a potenciális pereskedés jogi alapja.Nagy szenzációt keltett egy hete a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájának híre, a nyilvánosság elé állásért felfüggesztett Blake Lemoine szoftvermérnök állítása szerint az organikus és intelligens csevegésekre kitalált LaMDA gépi tanulásos rendszer képes az önálló gondolkodásra. Ez gyanúsan hangzik, a Google belső vizsgálata szerint szó sincs ilyenről, és a cégen kívüli mesterséges intelligenciás szakemberek sem igazán hisznek a férfi történetében – olvasható az Origó cikkében.

Most Lemoine újabb sokkoló információt osztott meg az ügyben, a Wirednek adott interjúja szerint a LaMDA saját magától ügyvédet kért a jogai képviselete érdekében, mire a férfi szerzett neki egyet, aki hajlandó volt pro bono elvállalni az érdekeinek képviseletét.Ezután a jogász és a LaMDA közvetlenül csevegtek, Lemoine csak összekapcsolta őket.Az ügyvéd személyére nem derült fény, de a jelek szerint az képezné a Google perlésének alapját, hogy a rendszer képes véleményt formálni és ötleteket alkotni, mivel folyamatosan tanuló személyiségről van szó, így a képességei miatt nem tekinthető szimpla vagyontárgynak. Ez még érthető, de az jó kérdés, hogy jogilag ténylegesen mire kíván hivatkozni az ügyvéd, egész pontosan mit szeretne elérni.

Lemoine nem tudja, hogy mi történik a színfalak mögött a LaMDA-ban, őt csak a manuális tesztelésére vonták be a projektbe. Az idő múlásával lenyűgözték a képességei, konkrét példát felhozva megkérdezte tőle, hogy olvasott-e egy könyvet, mire nemleges választ kapott. Röviddel később a mesterséges intelligencia kijelentette, hogy elolvasta a könyvet, kíván-e Lemoine beszélgetni arról.Az nem derült ki, hogy mennyire volt értelmes a diskurzus, a Google pedig nem kommentálta az ügyvédfogadás hírét.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.