A magyar háztartások közel negyedének még nincs otthoni internete egy kutatás szerint

A magyar háztartások közel negyedének még nincs otthoni internete, miközben az otthoni internetezés egyre népszerűbb: évente 2-3 százalékponttal nő az elterjedtsége - idézi a BellResearch kutatását a Yettel közleménye.

Forrás: MTI2022. 09. 21. 18:14
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adataik szerint a magyar háztartások több mint háromnegyedében érhető el otthoni net, illetve a nagyképernyős tartalomfogyasztást lehetővé tévő valamilyen eszköz - asztali gép, laptop, okostévé vagy tablet. Bár még nem éri el a mobilszolgáltatások szinte teljes, 96 százalékos elterjedtségét, de a BellResearch adatai szerint a nagyképernyős felhasználásra alkalmas internet - azaz a vezetékes net, valamint a nem mobiltelefonos (okostévé) internetezésre alkalmas mobilnet - elterjedtsége Magyarországon az elmúlt évtizedben folyamatosan és dinamikusan, évente 2-3 százalékponttal növekedett.

Az otthoni internetet ráadásul már egyre többféle nagyképernyős eszközön használják. Mintegy 3 millió háztartásban található ilyen eszköz; a legelterjedtebb a PC, a háztartások 72 százalékában, de okostévé is van a háztartások közel 40 százalékában, táblagép pedig minden ötödik otthonban van. Emellett a háztartások 72 százalékában szokott egy vagy több családtag otthon internetezni okostelefonon.

A BellResearch kutatásából az is kiderül, hogy a felhasználók az otthoni internetet elsősorban információszerzésre, tájékozódásra (92 százalék), illetve a kapcsolattartás eszközeként (78 százalék) használják. Ezt követi a tartalomfogyasztás: az otthoni nettel rendelkező háztartások több mint kétharmada fogyaszt online videómegosztókon tartalmakat, mintegy fele pedig le is tölt filmet vagy zenét. Az online vásárlás/értékesítés, illetve bankolás, ügyintézés a háztartások nagyjából 40 százalékában jellemző otthoni internetes tevékenység, míg a tanulás és a munka körülbelül a harmadukban fordul elő - közölték.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.