Így lehet igénybe venni az arcképes azonosítást a közigazgatásban

Mind többen regisztrálnak a tavaly bevezetett, személyes megjelenés nélkül is igénybe vehető arcképes azonosítás szolgáltatásra – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Forrás: FEOL.HU2022. 09. 25. 18:34
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videótechnológiára épülő szolgáltatás nagy segítséget jelent a mozgásukban korlátozott vagy külföldön tartózkodó magyar állampolgárok számára.

Az arcképes azonosítás teljeskörű ügyintézést tesz lehetővé számítógépről, tabletről vagy okostelefonról, ügyintézői közreműködés és személyes regisztráció nélkül. A Magyarország.hu központi e-ügyintézési portálon elérhető azonosítási lehetőség segítségével a hét minden napján, 24 órában igénybe vehetők az azonosításhoz kötött e-közigazgatási szolgáltatások.

Így működik

A regisztráció videóhíváson keresztül történik, így a szolgáltatás használatához egy webböngészőre, egy kamerára és egy mikrofonra van szükség. Regisztrálni a Magyarország.hu főoldalán, a Központi Azonosítási Ügynök felületén, a Bejelentkezés gombra kattintva lehet, ahol videókapcsolaton keresztül először egy ügyintézővel lépünk kapcsolatba.

A bejelentkezés során a biztonságos arckép-azonosító szoftverek az érvényes, személyazonosság igazolására alkalmas okmányról készült képet összevetik a közigazgatási nyilvántartásban szereplő adatokkal és az ügyfél videókommunikáció során rögzített arcképével, majd arcképegyezés esetén véglegesítik a regisztrációt.

A videótechnológiára épülő, biztonságos azonosítási mód teljesen egyenértékű a Központi Azonosítási Ügynök felületén található ügyfélkapus, telefonos, elektronikus személyi igazolvánnyal történő, valamint Ügyfélkapu+ azonosítási szolgáltatásokkal.

A Magyarország.hu portálon elérhető elektronikus közigazgatási szolgáltatások mellett további ötven – a Központi Azonosítási Ügynökhöz csatlakozott – különböző intézmény portálján is lehetőség van akár videótechnológián keresztüli azonosításra.

A videóhívások a 2021. február–augusztusi időszakhoz képest 110 százalékkal növekedtek, a 2021. februári indulás óta összesen mintegy százezer videóhívást kezeltek a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) által működtetett 1818-as közigazgatási ügyfélvonal munkatársai.

Az ügyfelek leggyakrabban vezetői engedély meghosszabbítására és a videóhíváson keresztüli Ügyfélkapu-ügyintézésre használják az arcképes azonosítást.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.