időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Így lehet igénybe venni az arcképes azonosítást a közigazgatásban

Forrás: FEOL.HU
2022.09.25. 18:34 2022.09.25. 18:46
Így lehet igénybe venni az arcképes azonosítást a közigazgatásban

Mind többen regisztrálnak a tavaly bevezetett, személyes megjelenés nélkül is igénybe vehető arcképes azonosítás szolgáltatásra – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

A videótechnológiára épülő szolgáltatás nagy segítséget jelent a mozgásukban korlátozott vagy külföldön tartózkodó magyar állampolgárok számára.

Az arcképes azonosítás teljeskörű ügyintézést tesz lehetővé számítógépről, tabletről vagy okostelefonról, ügyintézői közreműködés és személyes regisztráció nélkül. A Magyarország.hu központi e-ügyintézési portálon elérhető azonosítási lehetőség segítségével a hét minden napján, 24 órában igénybe vehetők az azonosításhoz kötött e-közigazgatási szolgáltatások.

Így működik

A regisztráció videóhíváson keresztül történik, így a szolgáltatás használatához egy webböngészőre, egy kamerára és egy mikrofonra van szükség. Regisztrálni a Magyarország.hu főoldalán, a Központi Azonosítási Ügynök felületén, a Bejelentkezés gombra kattintva lehet, ahol videókapcsolaton keresztül először egy ügyintézővel lépünk kapcsolatba.

A bejelentkezés során a biztonságos arckép-azonosító szoftverek az érvényes, személyazonosság igazolására alkalmas okmányról készült képet összevetik a közigazgatási nyilvántartásban szereplő adatokkal és az ügyfél videókommunikáció során rögzített arcképével, majd arcképegyezés esetén véglegesítik a regisztrációt.

A videótechnológiára épülő, biztonságos azonosítási mód teljesen egyenértékű a Központi Azonosítási Ügynök felületén található ügyfélkapus, telefonos, elektronikus személyi igazolvánnyal történő, valamint Ügyfélkapu+ azonosítási szolgáltatásokkal.

A Magyarország.hu portálon elérhető elektronikus közigazgatási szolgáltatások mellett további ötven – a Központi Azonosítási Ügynökhöz csatlakozott – különböző intézmény portálján is lehetőség van akár videótechnológián keresztüli azonosításra.

A videóhívások a 2021. február–augusztusi időszakhoz képest 110 százalékkal növekedtek, a 2021. februári indulás óta összesen mintegy százezer videóhívást kezeltek a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) által működtetett 1818-as közigazgatási ügyfélvonal munkatársai.

Az ügyfelek leggyakrabban vezetői engedély meghosszabbítására és a videóhíváson keresztüli Ügyfélkapu-ügyintézésre használják az arcképes azonosítást.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.