Üzemanyag-spórolásban is segíthet egy térképapp

Belső égésű motoros és villamos hajtású autók esetén is csökkenthető a fogyasztás – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 09. 08. 9:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországgal együtt közel negyven újabb országban vált elérhetővé a Google Térkép környezetbarát útvonal-tervezési funkciója. Ennek segítségével az autósok és motorosok olyan alternatív útvonalakat terveztethetnek, amelyekkel

 

a menetidő minimális emelkedése ellenére jelentősen csökkenthető lehet az üzemanyag-fogyasztás,

 

elektromos jármű esetén az akkuból kivett energia, ezekkel együtt pedig a közlekedés környezeti terhelése.

„Amennyiben a felhasználó például a budapesti Pál-völgyi-barlangtól szeretne eljutni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, akkor nagyjából 40 perc menetidővel kell számolnia. A megfelelő útvonal kiválasztásakor a Google Térképet hívhatja segítségül, amely már régóta számos navigációs lehetőséget kínál, köztük olyan fenntartható alternatívákat, mint a sétára, a kerékpárra és a tömegközlekedésre vonatkozó útvonalak. Amennyiben a helyszínt autóval szeretné megközelíteni, a járművezető könnyedén megtudhatja, hogy merre kell mennie, ha a lehető leggyorsabban szeretne eljutni célpontjához.

De mi lenne, ha egy másik lehetőséget is választhatna: egy olyan útvonalat, amely 7 perccel tovább tart, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29 százalékát takarítja meg vele? Ebben segít a Google Térkép új funkciója, a környezetbarát útválasztás” – olvasható a cég közleményében.

 

Az eltérő energiaforrást hasznosító járművek között persze nagy különbségek vannak a fogyasztás karakterisztikáiban, így a felhasználók beállíthatják a Google Térkép appban, hogy benzines, gázüzemű, dízel, hibrid, vagy elektromos a járművük.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: hosszabb menetidővel járhat az alternatív útvonal, de segít üzemanyagot spórolni és csökkenti a károsanyag-kibocsátást (Fotó: Google)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.