A netes csalók is belefáradtak a járványba

Eugene Kaspersky szerint vakációzni mennek majd a lopott vagyonaikból – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 04. 15:21
csalók
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Professzionális szempontból az internetes csalók számára nagyon jól jött a koronavírus-járvány, hiszen óriási káosz lett a nyomában, a fejetlenség pedig mint mindig, ezúttal is kiváló lehetőségeket biztosított a legkülönfélébb csalások elkövetésére.

Ettől függetlenül a közismert Kaspersky biztonsági vállalat alapítója az Asia Pacific Online Policy Forum eseményen némi meghökkenést kiváltva elmondta, hogy szerinte a járvány végével némileg csökkenhet a legkülönfélébb típusú kibertámadások száma, mivel másokhoz hasonlóan a csalók is vakációzni mennek majd, ők is belefáradtak az elmúlt egy év történéseibe.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Természetesen nem mindenki ért egyet Eugene Kaspersky véleményével. Az ausztrál Dr. Greg Austin információbiztonsági szakember ennek pont az ellenkezőjére számít, szerinte elsősorban az irodákba tömegével visszasereglő dolgozók kerülnek majd a csalók célkeresztjébe, jelentős adathalász támadások indulhatnak ellenük.

Éppen ezért is azt javasolja a munkáltatóknak, hogy proaktívan készüljenek fel a problémára, megfelelő oktatással és procedúrákkal vegyék elejét a munkavállalóik megtévesztésének, különben súlyos kiberincidensek áldozataivá válhatnak a következő hónapokban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Csalók koronavírus elleni csodaszereket árulnak az interneten

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szombaton azt közölte a police.hu honlapon, hogy a minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át.

A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetéseik során.

Hozzátették, közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található semmilyen ellenőrizhető adat, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

Hangsúlyozták, hogy a kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén mindig nyomozást indítanak az üzemeltetők azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal a weboldalak internetről történő mielőbbi eltávolítása érdekében.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.