Ideiglenes parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda

Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven–1 nevű kínai Mars-szonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a Mars-járó landolhasson a vörös bolygón – jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság.

Forrás: MTI2021. 02. 24. 8:49
null
Góbi-sivatag, 2019. április 17. Kínai tanulók a K-Ûrprogram keretében létesített Mars-bázis vezérlõtermében 2019. április 17-én, a megnyitás napján. A bázist a Góbi-sivatagban, a Ganszu tartományban fekvõ Csincsangtól mintegy 40 kilométerre építették meg kb. 1100 négyzetméteren a közösségre, kultúrára és kreativitásra utaló K-betûvel jelzett program keretében, amelynek célja, hogy megismertesse a diákokkal és más látogatókkal, milyen lehet az élet egy marsi kolónián. Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szonda három hónapon át tudományos felderítést fog végezni, miközben kamerái és spektrométerei ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére.

A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van tőle. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül.

Kínai tanulók a Mars-bázis vezérlőtermében
Fotó: MTI/EPA

A Tienven-1 már 215 napja van úton július 23-i felbocsátása óta, jelenleg 212 millió kilométerre jár a Földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek Mars-szondáját követően. A napelemmel működő, golfkocsi méretű kínai Mars-járó a tervek szerint a talajvízből venne mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve.

A kínai űrszonda sikeres landolásával Kína a második ország lehet az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance Mars-járója február 18-án landolt a vörös bolygón.

Kína űrkutatási tervei között szerepel egy állandó űrállomás kiépítése, egy legénységet szállító űrhajó Holdra juttatása és egy állandó kutatóbázis kialakítása ugyancsak a Holdon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.