Kémszoftverekkel figyeli alkalmazottait számos brit cég

Nem feltétlenül tudnak a megfigyelésükről a munkavállalók – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 21. 20:44
null
A laptopokra telepített megfigyelőszoftverek például képesek lehetnek naplózni, hogy mikor és milyen szoftverrel mennyi időt töltenek munkavállalók Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legalitás határain belül a vállalkozásoknak joguk van munkaidőben figyelemmel követniük a munkavállalóik tevékenységeit, irodai munkások esetében például megfigyelőszoftvert telepíthetnek a céges számítógépeikre. Erről természetesen illik informálniuk a munkavállalóikat, így azok már alapvetően ennek tudatában, kémszoftverekkel használják a kapott eszközöket.

A laptopokra telepített megfigyelőszoftverek például képesek lehetnek naplózni, hogy mikor és milyen szoftverrel mennyi időt töltenek munkavállalók
Fotó: PEXELS

A brit Metro beszámolója szerint egy a YouGov/Skillcast által 2009 brit vállalat bevonásával elvégzett felmérés arra jutott, hogy a megkérdezettek 12%-a figyeli az akár otthonról dolgozó munkavállalóit gyakorlatilag kémszoftverrel.

A kisebb cégek ritkábban figyelik meg a dolgozóikat, míg a nagyobbak esetében már 16% az átlag, ráadásul az utóbbiak további 8%-a gondolkodik megfigyelőszoftverek bevezetésén.

Az nem derült ki, hogy a megfigyelést használó vállalatok hány százaléka nyújtott korrekt és egyértelmű tájékoztatást a tevékenységéről a munkavállalói számára, azonban az eddigi tapasztalatok alapján nem úgy tűnik, mintha magától értetődő eljárás volna az informálásuk.

A brit kormány álláspontja szerint a dolgozók titkos megfigyelése csak akkor jogos, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel velük szemben.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Radikálisan megnőtt az informatikusok iránti kereslet

Kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk a munkaerőpiac realitásaival, azaz az évről évre növekvő szakemberhiánnyal – derül ki egy most elkészült kutatásból – írja az origo.hu.

Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy önmagában a felsőoktatás sem mennyiségi értelemben, sem strukturálisan, sem pedig minőségi szempontból nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő informatikusok iránti igényét.

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által a GINOP-3.1.1. („Programozd a jövőd„) projekt keretében elvégzett kutatás során 3 140 céget, 2 159 informatikust, 1 785 középiskolás és 2 170 felsőoktatásból lemorzsolódott diákot kérdeztek meg, 60 mélyinterjút készítettek, valamint közel 11 ezer álláshirdetést elemeztek.

Az átfogó kutatás a keresleti és a kínálati oldal elemzése alapján megállapította, hogy az IT-szakértők iránti piaci kereslet még évekig felülmúlja az oktatási rendszer kibocsátását: jelenleg is mintegy 9 ezer informatikai álláshely betöltetlen, miközben egyre nyílik az olló, és a jelenlegi trendek alapján két év múlva akár 26 ezer fő is lehet a különbség a piaci kereslet és a képzési kibocsátás között.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.