Kulcscsomóvá és személyivé válhatnak a mobilok

Szabványos keretrendszer kerül ennek érdekében az Androidba.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 29. 16:21
null
A Google és a partnerei szabványosítanák az új típusú felhasználási kívánalmakhoz szükséges technikai hátteret Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi szervezet megalapítását jelentette be a Google, az Android Ready SE Alliance tagjainak célja, hogy szabványos, átlátható és átjárható módon megteremtsék az androidos okoseszközök személyes azonosításra való használatának lehetőségét. Ezalatt azt kell érteni, hogy a jövőben az androidos eszközöket könnyedén és biztonságosan lehessen például ajtókulcsként használni, vagy személyi igazolványhoz és jogosítványhoz hasonló iratok digitális változatai legyenek tárolhatóak rajtuk.

A Google és a partnerei szabványosítanák az okoseszközök új típusú felhasználási kívánalmakhoz szükséges technikai hátteret
Fotó: PEXELS

Ezek az elképzelések nem újdonságok, például egyes autógyártók már lehetővé teszik a kocsik ajtajának mobilappal való nyitását, okos ajtózárak is léteznek, Németországban pedig idén nyáron megkezdődhet a személyi igazolvány teljes kiváltására alkalmas mobilapp tesztelése. A problémát az jelenti, hogy egységes keretrendszer nélkül eddig mindegyik érdeklődő félnek egyéni módon kellett implementálni ezeket a funkciókat, ami adatbiztonsági és inkompatibilitási problémákhoz vezethet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Újabb fellendülés előtt áll a telekommunikációs szektor

A világjárvány idején felértékelődött a telekommunikáció minden formájának amúgy is növekvő szerepe, és ez vélhetően a jövőben is így lesz. Nagy lökést ad a fejlődésnek az 5G-hálózat elterjedése, emellett az amerikai állami infrastruktúra-fejlesztési csomagból is bőven juthat a szektornak.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a most zajló, remélhetőleg hamarosan kontroll alá vont világjárványt nem lehetett volna átvészelni sokkal több haláleset vagy a gazdaság és az alapvető ellátások teljes összeomlása nélkül, ha a telekommunikáció nem áll a jelenlegi, fejlett szinten. Széles sávú internet nélkül nem lehetett volna megszervezni a távmunkát, a tömeges áruházi jelenlét nélküli kereskedelmet, és más olyan dolgokat, amelyek úgy csökkentették a közvetlen emberi kontaktusok számát, hogy közben csak a gazdaság egy részének kellett leállnia.

A rendszerre nehezedő terhelés ugyanakkor már-már kifeszítette a távközlési és internetes hálózat határait, ezért megnőtt a jelentősége a kapacitások és a mobil sávszélesség növelésének is, amit az 5G fog megteremteni. Az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítése éppen csak elkezdődött, és míg korábban még az a kérdés is felvetődött, hogy egyáltalán ki lesz-e használva a kapacitása, megéri-e a komoly beruházás, ma már egyértelmű, hogy nagyon is szükség van rá.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.