Magasabbra és hosszabban repült a Marson a NASA helikoptere

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án.

Forrás: MTI2021. 04. 23. 12:47
null
Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabbra és hosszabban repült második útján, csütörtökön a Marson a NASA helikoptere, az Ingenuity.

Az 1,8 kilogramm súlyú minihelikopter magasabbra, öt méterre emelkedett és jobbra-balra is repült, mintegy 2 méterre. Ez a tesztrepülés 52 másodpercig, vagyis 13 másodperrel tovább tartott, mint az első, hétfői emelkedés – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL).

A földi irányítóközpont munkatársainak négy órát kellett várniuk, hogy megtudják, miként sikerült a repülés. Ahogyan a hétfői, három méter magasra történő felemelkedés után, a helikopter ismét egy fekete-fehér képet küldött, amelyen látható a saját árnyéka a Mars poros, sziklákkal szabdalt felszínén. A terület a Wright testvérek mezeje (Wright Brothers Field) nevet kapta.

A manőver egyszerűnek hangzik, de nagyon sokat nem tudunk arról, hogyan kell repülnie egy helikopternek a Marson – mondta Havard Grip, az Ingenuity vezető irányítója. Az egyik kihívás a bolygó rendkívül ritka légköre: sűrűsége csak egy százaléka a Földének.

Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere, az Ingenuity
Fotó: NASA

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A következő másfél hétben a NASA három további tesztrepülést tervez, az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Működik a NASA eszköze, ami belélegezhető oxigént gyárt a Marson

Belélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből a Perseverance marsjáró kísérleti eszköze – jelentette be a NASA szerdán – írja az Origo.

A Peseverance kedden hajtotta végre az úttörő kísérletet a vörös bolygón. A kutatórover MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) elnevezésű, kenyérpirító-nagyságú eszköze a Mars légkörének szén-dioxidjából állított elő 5 gramm tiszta oxigént, amely egy asztronauta lélegzéséhez 10 percre lenne elég.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.