Parádés verekedésig fajulhat a mobilpiac következő éve

Jövőre megérkezik a csúcsmobilokba az AMD Radeon videovezérlő – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 14. 17:24
null
Okostelefon Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Samsung elsősorban okostelefonokba szánt rendszerlapkákat készítő részlege a napokban bemutatta az Exynos 2100-at, amely az idei csúcsmobilok javát hajtó Qualcomm Snapdragon 888 közvetlen ellenfele. A jelenlegi információk alapján valószínű, hogy a processzorteljesítmény tekintetében a termék párban lesz a rivális gyártó bajnokával, azonban a grafikus teljesítményben nem lenne meglepő, ha említésre méltó mértékben elmaradna annak Adreno grafikus processzorától.

Ez a probléma jövőre megoldódhat: a Samsung megerősítette, hogy az Exynos 2100 közvetlen utódjában ARM Mali helyett már RDNA mikroarchitektúrát használó AMD Radeon videovezérlő dolgozik majd. Egyelőre nem világos, hogy a Samsung következő csúcs rendszerlapkájában landoló Radeon mire lesz képes, ám a teljesítményét elsősorban az RDNA architektúra energiahatékonysága, továbbá a rendszerlapkában számára fizikailag elérhető hely határozza majd meg.

Okostelefon
Fotó: PEXELS

Szintén nyitott kérdés, hogy első vagy második generációs RDNA architektúrára épül-e a különleges GPU, az utóbbi dolgozik az AMD legújabb asztali számítógépes videokártyáiban, tovább a PlayStation 5 és az Xbox Series X|S játékkonzolokban.

A Radeon okostelefonos piacra való belépése önmagában is felettébb érdekes fejlemény, de a történelem ad valódi zamatot a jövőre előálló helyzetnek.

Az Adreno kifejezés a Radeon anagrammája. Nem véletlenül.

A Qualcomm 2006-ban megkereste az AMD-t, hogy a technológiája licencelésével és mérnöki támogatással segítsen neki saját videovezérlőt fejleszteni az új Snapdragon rendszerlapkáiba, ekkoriban az AMD-nek volt kifejezetten mobileszközökbe videovezérlőket fejlesztő részlege. Az együttműködés olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Qualcomm 2009-ben megvásárolta az Imageon névre hallgató divíziót az AMD-től.

A jövőre induló GPU-bokszgálán a vörös sarokban a Radeon, a kék sarokban pedig az ex-Radeon lesz.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Videóra vették a legújabb, feltekerhető kijelzős mobilokat

A gyártók nagyobbik részének fantáziáját látszólag a kettéhajtható kijelzős mobilok mozgatták meg, azonban az LG és a TCL más utat választottak, véleményük szerint a feltekerhető kijelzős mobilokban és táblagépekben van több ráció. A CES alkalmával végre mindkét cég eljutott a technológia többé-kevésbé szalonképes prototípusokban való demózásáig, így végre kiderült, hogy egyáltalán mit kell érteni a feltekerhető kijelzős mobil alatt.

Mind közül talán az LG röviden megvillantott okostelefonja kapta a legpraktikusabb formatervet: alapvetően egy klasszikus mobilnak tűnik, kinyitott állapotban pedig tabletszerűvé válik, az egyik hosszabbik oldalának az irányába képes kitekeredni a kijelzője. A pár másodperces demonstráción túl a cég nem kívánt beszélni a termékről, de állítólag még 2021-ben piacra kerülhet a hallatlan trükköt tudó okostelefon.

A rivális TCL két eszköz segítségével mutogatta a saját megoldását. A táblagépe kissé az ókori tekercsekhez hasonlít, a kijelzőjének mindkét oldalán van egy fogantyúhoz hasonló szerkezet, az egyik belsejébe tekeredik be a panel.

Tovább

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.