Rémisztő okból állt le kedden a fél internet

Egyetlen ügyfél ártatlan konfigurációállítása élesítette a ketyegő bombát.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 10. 20:47
null
Kaarst, 2017. november 8. A Twitter ikonja egy felhasználó okostelefonján a németországi Kaarstban 2017. november 8-án. Az internetes közösségi portál vezetõsége ezen a napon bejelentette, hogy 280 karakterre növeli a továbbítható üzenetek méretét az eddig használatos 140 karakter helyett. (MTI/EPA/Sascha Steinbach) Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint kedd dél környékén körülbelül egy órán át óriási üzemzavar volt az interneten, olyan webhelyek váltak átmenetileg milliók számára elérhetetlenné, mint például az Amazon, a Twitch, az eBay, a Paypal, a Pinterest, a Reddit, a The New York Times, a The Financial Times, a CNN, a Bloomberg, továbbá az összes .gov.uk végződést használó kormányzati oldal – olvasható az Origo cikkében.

A jelenséget egy tartalomközvetítő hálózat (CDN, content delivery network) üzemzavara okozta. A San Francisco városában székelő Fastly a világ egyik legnagyobb olyan infrastruktúrája, amely segítségével az ügyfelek fel tudják gyorsítani a weblapjaik böngészőkben való megjelenését, továbbá túlterheléses támadások elleni védelmet tudnak biztosítani azok számára.

Magyar idő szerint kedd dél környékén körülbelül egy órán át óriási üzemzavar volt az interneten, olyan webhelyek váltak átmenetileg milliók számára elérhetetlenné, mint például az Amazon, a Twitch, az eBay, a Paypal, a Pinterest, a Reddit, továbbá az összes .gov.uk végződést használó kormányzati oldal is.
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A Fastly mostanra bővebb tájékoztatást nyújtott a témában, állítása szerint a leállást egy bug okozta a rendszerében. A május közepe óta ketyegő bombaként szunnyadt hibát úgy lehetett élesíteni, ha bizonyos körülmények között egy specifikus beállításmódosítást eszközöltek az ügyfelei.

Kedden ez megtörtént, az egyik ügyfél pár pillanat alatt padlóra küldte vele a Fastly infrastruktúrájának 85 százalékát.

A vállalat illetékesei egy percen belül tudomást szereztek az üzemzavarról, 49 percen belül pedig életre tudták kelteni az infrastruktúra 95 százalékát. Ez profi válságkezelés volt a Fastly részéről, azonban mellbevágó, hogy egyetlen ügyfél egyébként helyes konfigurációmódosítása képes volt lelőni az internet jókora részét.

Csak találgatni lehet, hogy kedden mekkora káruk keletkezett az ügyfeleknek, a Reboot nevű keresőoptimalizációs ügynökség szerint az Amazon egyedül olyan 32 millió dollár bevételkiesést szenvedhetett a malőr miatt.

Több nagy forgalmú internetes oldal is elérhetetlen volt

Hosszú időre leállt az internet egy nagy része. A világ jelentős részén több nagyforgalmú oldal is elérhetetlenné vált. A hibát elvileg mostanra elhárították, de a teljes rendeződéshez még időre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.