Színes képeket küldött a Marsról a Perseverance marsjáró

Hazaküldte az első színes fotókat a Perseverance marsjáró, amelyeket landolás után készített a vörös bolygón. A rovert a NASA bolygókutató intézetéből irányítják. A marsjáró Ingenuity nevű kis drónja már szintén bejelentkezett, de egy-két hónapig még nem repül.

Forrás: MTI2021. 02. 22. 14:41
null
A NASA által közreadott illusztráción a Perseverance marsjáró felkészül a leszállásra Fotó: - Forrás: MTI/AP/Amerikai űrkutatási hivatal (NASA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA által megosztott első nagyfelbontású színes fotót a Marsról a rover elejére szerelt kamera készítette. A képen a kopár és poros táj, valamint a rover árnyéka látható, amely a talajra vetődik. Egy másik kép a rover jobb első kerekének egy részletét és a kerék alatti sárga, köves talajt mutatja.

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

A rovert a Jet Propulsion Laboratoryból (JPL), a NASA bolygókutató intézetéből irányítják. A műveletet a tajvani származású Yen Cheng vezeti, aki húsz éve dolgozik a NASA űrmisszióin. A 61 éves mérnöknek ez már a negyedik Mars-küldetése, ezúttal az űrhivatal Robot Interfész és Vizualizációs csoportjának vezetőjeként.

Hazaküldte az első színes fotókat a Perseverance marsjáró
Fotó: NASA

Yen Cheng a CNA tajvani hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a következő hónapokban a csoportnak a marsi idő szerint kell élnie. A marsi éjszakák alatt a hőmérséklet akár mínusz 80 Celsius fokra is süllyed, ezért a rovernek fűtenie kell magát, és csak a marsi nappalok alatt tudja folytatni a munkáját. A rover pihenőidejét a földi csoport arra használja fel, hogy megtervezze a marsjáró következő napi mozgását. De mivel a marsi napok mintegy negyven perccel hosszabbak a földinél, ezért a két bolygó közötti időeltérés folyamatosan változik. Yen Cheng példaként megemlítette, hogy aznapi műszakja délután kettőkor kezdődött, egy hét múlva azonban már este tízkor áll munkába.

A mérnök arról is beszélt, hogy az egytonnás rover irányítása valójában nem olyan egyszerű, mint egy jármű távirányítása. Ugyanis a Marson nincs GPS, ezért Yen Cheng és csoportja készített egy navigációs szoftvert a rovernek, amelyhez egyebek mellett 3D-s vizualizációs technológiát, valamint virtuálisvalóság- és kibővítettvalóság-technológiát is használtak. Emellett a rover kutatását az űrhivatal számos csoportjának összehangolt munkája támogatja.

A NASA által közreadott illusztráción a Perseverance marsjáró felkészül a leszállásra
Fotó: MTI/AP/Amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

A Perseverance missziójának minden lépése „számtalan ember évtizedes munkájának eredménye” – fűzte hozzá a mérnök.

Arra a kérdésre, hogy vajon a NASÁ-nak van-e arra kidolgozott stratégiája, hogy mit tegyen, ha a rover az élet jelére bukkanna a Marson, Yen Cheng azt válaszolta, hogy nincs ilyen, de mint tréfásan megjegyezte, nyilván azonnal le kéne fotóznia.

A mérnök szerint az idén született gyerekek már megérik, hogy életükben ember lép a Marsra. Az a technológia, amely ezt lehetővé teszi, már létezik, de egy emberes Mars-misszió sok százszor annyiba kerülne, mint a Perseverance 2,7 milliárd dolláros küldetése.

A Perseverance az első marsjáró, amely magasba emelkedni képes kísérleti marshelikoptert is vitt magával. Az Ingenuity a landolás után a hétvégén szintén jelezte a Földnek, hogy működőképes. A következő 30-60 napban azonban még nem válik le a roverről, amelynek aljához kapcsolódik.

Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyeléssel.

Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon

Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon – közölték pénteken a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.