Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon

Bár 1964-ben fedezték fel, csak 2011-ben mérték meg először a Cygnus X-1 tömegét és távolságát.

Forrás: MTI2021. 02. 20. 13:52
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb megfigyeléseket végeztek az elsőként felfedezett fekete lyukon – közölték pénteken a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói.

Ausztrál és amerikai kutatókkal együttműködve végzett vizsgálataik eredményeiről a Science és az Astrophysical Journal című tudományos lapokban számoltak be.

A Cygnus X-1 feketelyukrendszerben lévő 21 naptömegű fekete lyuk olyan sebességgel forog, amely közelít a fény sebességéhez.

Ez a Földhöz egyik legközelebb lévő fekete lyuk. Bár 1964-ben fedezték fel, csak 2011-ben mérték meg először a Cygnus X-1 tömegét és távolságát.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A legutóbbi kutatás során az amerikai VLBA (Very Long Baseline Array) hálózatot, egy tíz rádióteleszkópból álló rendszert és egy különleges technikát alkalmaztak a fekete lyuk és a Föld távolságának megállapítására: ez 7240 fényév.

Ez alapján újrakalkulálták a tömegét, és megállapították, hogy a Cygnus X-1 tömege a Nap tömegének 21-szerese, ami 50 százalékkal nagyobb, mint a korábbi becslések szerint.

A frissített mérések alapján meg tudták állapítani, hogy a fekete lyuk hihetetlen gyorsasággal, a fény sebességéhez hasonló sebességgel forog, gyorsabban, mint bármely eddigi felfedezett fekete lyuk – mondta Kou Li-csün, a tanulmány egyik szerzője, a NAOC munkatársa.

Sikeresen landolt a NASA Perseverance marsjárója a vörös bolygón

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este.

A Jet Propulsion Laboratoryban (JPL), a NASA bolygókutató intézetében található irányítóközpontba – ahonnan az interneten élőben közvetítették a landolást – közép-európai idő szerint csütörtökön nem sokkal 22 óra előtt érkezett meg a megerősítés, hogy a Perseverance sikeresen leszállt a vörös bolygóra. Nem sokkal később az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek a marsjáróról: az egyiken a rover árnyéka is látszik a bolygó kies felszínén.

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben.

A NASA szakemberei által csak „a rettegés hét percének” nevezett leszállás során először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.