Virtuális valósággal képezik az új pilótákat + videó

A világon elsőként vezeti be saját fejlesztésű virtuális valósággal történő képzését a KLM Cityhopper.

Forrás: MW2020. 11. 05. 21:31
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Embraer 175 és 190-es repülőgépek pilótáinak virtuális valósággal történő kiképzése a fejlesztés segítségével költség- és időhatékonnyá válik – írja a Beol.hu.

A KLM leányvállalata, a KLM Cityhopper európai utakra egy Embraer gépekből álló flottát használ. A légitársaság a pilóták eltérő igényeire adott válaszként kezdett bele a virtuális valóság felhasználásával készülő program fejlesztésébe.

Sebastian Gerkens, a KLM Cityhopper Senior Embraer oktatója szerint „a virtuális valóság hozzáférhetőbbé teszi a képzést. A pilótáknak nem kell egy teremben vagy egy szimulátorban ülniük a megadott időben, így helytől függetlenül, igény szerint tudják használni a programot. Ezenfelül a tanulók lehetőséget kapnak képességeik biztonságos felfedezésére. A VR segítségével a pilóták már a képzésük korai stádiumában megismerkednek a pilótafülkével, ezáltal hatékonyabban tudják felhasználni későbbi, a szimulátorban töltött képzési idejüket.”

Az új oktatási mód megtakarítást is eredményez, többek között azért, mert csökkenti a külső beszállítók számát és rugalmasabbá teszi az ütemezést.

Az Embraer 175 és 190-es repülőgépekhez tartozó képzési programokat a KLM VR-szakértői a KLM Cityhopper együttműködésével fejlesztették. A képzés mindhárom fázisa eleme az úgynevezett Type Rating Course-nak, amely során a pilóták megtanulják az általuk vezetendő repülőtípusok sajátosságait.

1. Virtuális pilótafülke – interaktív kép a kezelőfelületről, a pilóta szemszögéből.

2. Bemutató videó – 360 fokos videó a pilótafülke pótülésének szemszögéből.

3. Virtuális séta – külső és belső 360 fokos képek a repülőről.

„Ezeket a programokat különböző módon készítették – magyarázta Werner Soeteman, a KLM VR Centre Of Excellence menedzsere. – A virtuális pilótafülke egészét például a VR- és 3D-szakértők készítették számítógépeken. A 360 fokos videókat és képeket pedig a pilótafülkéből az egyik VR-mérnökünk rögzítette repülés közben, a KLM Cityhopper pilótáinak közreműködésével. A fejlesztőink természetesen nem ismerik az Embraer gépek működését, bár az elmúlt időszakban kétségkívül sokat tanultak.”

A KLM már régóta érdekelt a VR-képzések kapcsán. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a már korábban, a karbantartók és a KLM Citychopper légiutas-kísérői számára létrehozott oktatóanyagok. Most az Embraer 175 és 190-es pilótákon a sor, hogy csatlakozzanak e társasághoz.

A VR-tanfolyamok kiegészítik a KLM meglévő képzési programját. A KLM Cityhopper vizsgálja, hogy megszerezhető-e az EASA (European Union Aviation Safety Agency)-tanúsítvány az új képzésekre, amelyek idővel felváltanák az olyan alapvető oktatási formákat, mint a tantermi órák, a tankönyvek és a pilótafülkéről készült poszterek. A képzések minőségének fenntartása természetesen továbbra is a legfontosabb szempont lesz a biztonság érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.