A magasabb hőmérséklet erősíti a csontokat a kutatók szerint

A magasabb hőmérséklet erősíti a csontokat. A meleg jótékony hatással van ugyanis a bélflórára, ami támogatja a csontsűrűség és -szilárdság megőrzését.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 21:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csontritkulás, vagyis oszteoporózis hatására a csontok törékennyé válnak. A nők egyharmadát érinti a menopauza után az ösztrogénszint csökkenésének hatására.

Genfi kutatók egereken vizsgálták, milyen hatással van a meleg a csont sűrűségére. Ehhez 34 Celsius-fokos környezetben helyezték el rágcsálók egy csoportját. A megfigyelések szerint csontjaik idővel jóval kevésbé váltak törékennyé, mint a szobahőmérsékleten élő fajtársaiké – számoltak be eredményeikről a Cell Metabolism című tudományos lapban a kutatók.

Globális epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy az emberekre is jellemző lehet a meleg és a csont egészsége közötti összefüggés. Ezek szerint az északi országokban élő emberek gyakrabban szenvednek medencecsonti töréseket, mint a melegebb, déli területeken élők. Ez az kapcsolat más tényezőktől, például a D-vitamin vagy a kalcium hiányától független a tudósok vizsgálatai szerint.

Egy további kutatás során a meleg környezetben élő egerek bélflóráját áthelyezték csontritkulásban szenvedő egyedekbe, aminek hatására hirtelen feljavult csontjaik minősége. A bélrendszerben megtalálható baktériumok a meleg hatására több poliamint szintetizálnak, és megakadályozzák azok lebomlását.

Ezek a molekulák fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Bizonyos baktériumokból álló koktélok ezért a kutatók szerint segíthetnek a csontbetegségek kezelésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.