A természetes fekete élelmiszer színét az antocianinok adja. Ezek a vízoldékony pigmentek pH-tól függően a pirostól egészen a feketéig változtatják a színüket. Az antocián nagyon erős antioxidáns, segíti a káros szabad gyökök elleni védekezést. Minél intenzívebb a pigmentáció, annál erősebb a pozitív hatás: csökkentheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét. Ennek tükrében érdemes megbarátkozni a fekete élelmiszerekkel, mivel nem minden növény tartalmazza ezt a pigmentet. Az alábbi 5 fekete élelmiszer segíthet az egészség sőt, akár a karcsúság megőrzésében is, így ajánlott beilleszteni ezeket a mindennapi étrendbe – írja a dietaesfitnesz.hu cikke.
A babot sokan nem szeretik puffasztó hatása miatt, pedig számos jótékony tulajdonsága is ismert. Magas a rezveratroltartalma, ami megóvja a szervezetet a károsodásoktól, lassítja az öregedési folyamatokat. Napi egy adag bab helyrebillenti a koleszterinszintet és 25 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a babban található vegyületek negatív hatással vannak az élesztőgombákra is, így a gombás fertőzések esélye is jelentősen csökken. A bab biztosítja a megfelelő mennyiségű rostbevitelt is, ezzel szabályozva az étvágyat, elősegítve a fogyókúra betartását.
FEKETE SZÓJA AZ ERŐS CSONTOKÉRT
Ez egy Kínából származó növény, amelynek rendszeres fogyasztása segíthet a testsúlyt kordában tartani, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, valamint támogat a cukorbetegség megelőzésében is. Proteinekben, rostokban és antocianozidokban gazdag. Japánban teát készítenek belőle, mely koffeinmentes, kellemesen édeskés ízű, nyugtató hatású. Magas rosttartalma miatt az éhséget is elnyomja. Izoflavonoid-tartalmának köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Nem utolsósorban pedig erősíti a csontokat!
FEKETE SZEZÁMMAG, A KALCIUMBOMBA
A fekete szezámmag csak abban különbözik fehér társától, hogy nincsen lehántolva. Így még több fehérjét, olajat és kalciumot tartalmaz. Aromája ízletesebb és erőteljesebb, pirítással pedig még inkább felszabadulnak az értékes hatóanyagok. Mivel igazi kalciumbomba, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatot is erősebbé és ellenállóbbá teszi. Magas szinten biztosítja a fogak és a haj szépségét is. Csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát. Gazdag telítetlen zsírsavakban, aminek köszönhetően javítja a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Erősen méregtelenítő hatású, rosttartalma elősegíti az emésztést. Antioxidánstartalmú, valamint erősíti az idegsejteket és gátolja a véralvadást. Ez a fekete élelmiszer proteinforrásként kiemelkedő, és mivel gazdag aminosav-tartalommal is rendelkezik (a triptofán aminosav nyugtató hatással bír), ennek köszönhetően álmatlanság ellen is remek segítség.