Rendhagyó túrával tisztelegtek a határvadászok emléke előtt

Több mint egy évtizede tisztelegnek teljesítményükkel a nemzeti hősök emlékét szívükön viselő túrázók a 32-es határvadász zászlóalj 1944. augusztus-szeptemberi hősies helytállása előtt. Az évről évre bővülő létszámú emléktúra a Keleti-Kárpátokba vezet, ahol a Kondra-keresztnél emlékeznek Sebő hadnagyra és bajtársaira. Ezeken az alkalmakon a résztvevők több útvonalat is bejárhatnak, és megismerhetik a II. világháború honvédő harcainak különböző helyszíneit is. Idén a koronavírus-járvány miatt a szervezők egy különleges, anyaországi túrával tisztelegtek a hősök előtt.

Forrás: MW2020. 09. 23. 8:46
null
Pölöske, 2020. augusztus 29. Vadászkürtösök Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek Hubertus szentmiséjén az országos vadásznapon a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 29-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Prédikálószékre vezettünk túrát, amely nagyon jól sikerült, emlékezetes túra lett mindenkinek: körülbelül féltávról ömlött az eső, és ez egy olyan csapat-összekovácsoló, -erősítő túra lett, hogy mindenki kellemes élménnyel gazdagodva indult haza az ország különböző sarkaiba. Jöttek Nyíregyházáról, Sopronból, Győrből is, hogy emlékezzünk Trianonra és a hazájukat védő határvadász katonákra is – értékeli Kohl András túravezető az idei programot a köztévé Kárpát-medence című magazinműsorának legutóbbi adásában.

Több évnyi előkészület után a Békés megyei Szeghalom városában idén állították fel a 32-es határvadász zászlóalj emlékművét. A zászlóaljat sárréti ifjakból toborozták.

– Ezt a határvadász zászlóaljat 1940-ben a második bécsi döntést követően innen, Szeghalomról helyezték át Észak-Erdélybe, a visszatért területekre, pontosabban Székelyföldre, először Csíkszeredára, majd Gyimesfelsőlokra. Most Szeghalom városa is bekapcsolódott a megemlékezésbe, talán ebben a formában is kezet foghat határon innen és túl a magyar ember – vélekedik Illésfalvi Péter hadtörténész.

A helyiek számára nagy öröm, hogy több évnyi előkészítő munka után végre méltó emléket állíthattak a zászlóaljnak, személyes okból is.

– Már évek óta érlelődött bennünk ez a történet, hiszen személyes indíttatásom is van. Nagyapám bátyja, J. Túri István szintén 32-es határvadász volt, és innen, Szeghalomról mentek ki Erdélybe – árulja el Túri János, a szeghalmi Hagyományőr Egyesület vezetője.

Isten áldását kérve avatták fel a 32-es határvadászok emlékművét, majd megkoszorúzták többek között a 32-es határvadász túra szervezői is. A túrázók közül többen nagyon fontosnak tartották a részvételt az avatáson.

– Fontosnak érzem, hogy a 32-es határvadász zászlóalj hagyományait őrizzük. Sokat szoktunk túrázni, így az erdélyi határvadász túrákhoz is csatlakozunk. Fontosnak éreztem azt is, hogy eljöjjünk ide, Szeghalomra, amikor megtudtam, hogy lesz ez a megemlékezés, úgy gondoltam, hogy ezzel is tisztelgek a hősök előtt, akik életüket áldozták a hazáért – magyarázza az ünnepség egyik résztvevője, Patak Csaba, aki Kaposvárról érkezett.

– Nagyapám is vezérkari tiszt volt, ahogy a fiam apai nagyapja is, aki a Donnál esett orosz fogságba. Katonai család vagyunk tehát. Itt vagyunk, és abban reménykedünk, hogy minél többen eljönnek és minél többen megismerkednek azzal a helytállással, amelyet a 32-esek képviseltek – mondja Pregitzer Fruzsina színművésznő.

Bár idén az anyaországi túrázók nem jutottak el a Keleti-Kárpátokba, ez az emlékmű mégis összeköti az anyaországi és külhoni magyarokat, akik büszkén őrzik a 32-es határvadász zászlóalj emlékét.

Sokkoló az ismerethiány a holokausztról a negyven év alatti amerikai felnőttek körében – derült ki egy szerdán közzétett felmérésből, amelynek adatai szerint a megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy azt a zsidók követték el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.