A levendula több mindenre jó, mint gondolnánk

Összegyűjtöttük a legegyszerűbb recepteket, melyeket elkészíthetünk levendula felhasználásával.

Forrás: MW2020. 10. 13. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár ugyan véget ért, a karakteres levendula ízét azonban nem kell nélkülöznünk az őszi hónapokban sem. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb recepteket, melyeket elkészíthetünk levendulával!

A levendula jellegzetes illatát messziről megérezni. Nem véletlen, hogy illatanyagként a kozmetikai iparban hasznosítják. Sokan használják illóolajként is a neki tulajdonított gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő hatás miatt. A közönséges levendulából nyert illóolaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. Fűszerként is gyakran használják, de a ruhásszekrényekben is jó szolgálatot teljesít a levendula.

A levendula virágai bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, de olykor sütemény dekorációként használják. A gyógynövény jól illik a barackos, valamint a csokoládés süteményekhez. Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként.

LEVENDULÁS BANÁN SMOOTHIE

Hozzávalók:

  • 2 db banán
  • 2 evőkanál mézes levendula ízű szörp
  • 250 ml tej
  • Elkészítés:

    Feldaraboljuk a két banánt, majd megöntözzük a levendulaszörppel, felöntjük tejjel, és jól összeturmixoljuk. A még levendulásabb íz érdekében érdemes belecsempészni 1 mokkáskanál friss vagy szárított levendulavirágot is a smoothie-ba.

    LEVENDULÁS LIMONÁDÉ

    Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 4 citrom felszeletelve
  • 1 csokor friss menta
  • 2 bögre jégkocka
  • 1-2 dl levendulaszörp
  • Elkészítés:

    Tegyük bele egy nagy kancsóba a citromszeleteket és a mentaleveleket, majd öntsük rá a vizet és szórjuk bele a jégkockákat. Ízesítsük a limonádénkat ízlés szerint 1-2 dl levendulaszörppel. Fedjük le, és hagyjuk állni a hűtőben 1-2 órát.

    A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Hogyan nyerik ki a levendula mesés és egyedi illatát?

    A hazai szappangyártás 1931 és 1958 közötti éveit idézik fel a tihanyi Levendula Manufaktúrában, ahol korabeli termékekből is láthatunk egy válogatást, hirdetések, plakátok és szappan készítési eljárások dokumentumai között szagolhatunk bele a szappankészítés folyamatába. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen ahogy beleszippantunk a levegőbe, érezzük a levendula és a gyógynövények illatát, kézbe vehetjük a kész szappanokat, melyek már az illatukkal kényeztetnek bennünket.

    Az eredeti, csíkos csomagolású levendula szappanhoz felhasznált igazi szappanillatot üvegbe zárták, amely valóban megőrizte egyedi csípős, ólevendula illatát.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.