Egészséges zsírok, amik jót tesznek a szervezetünknek

Az egészséges zsírtartalmú alapanyagok nemcsak a jóllakottság érzését növelhetik, de számos pozitív hatásuk is van.

Forrás: origo.hu2020. 10. 16. 19:48
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük azzal, hogy az agyunk több, mint 60%-a zsír, tehát ezen egészséges alapanyagok fogyasztásával fokozhatjuk a koncentrációs képességünket. Létfontosságú szerepet játszik számos testfunkcióban és folyamatban, ráadásul energiát biztosít.

Sok más tápanyag is van ezekben az élelmiszerekben, mint a rostok, a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok.

A zsírokat általában két csoportba osztjuk laikusként: jó és rossz zsírok. A jó zsírok a telítetlen zsírsavakat jelölik, amelyből van egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. Ez utóbbi csoportba tartozik például az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsav.

Fotó: Pexels

Dió

A dió fantasztikus Ómega-3- és Ómega-6-zsírsavforrás. Mangánban és rézben is gazdag. Szórjuk a salátánkra, a gabonapelyhünkre, készítsünk belőle dióvajat, vagy csak kapjunk be néhány szemet önmagában.

Mandula

A mandula nemcsak zsírban, hanem E-vitaminban is gazdag. Ehetjük nyersen, beleszórhatjuk a gabonapelyhünkbe és a salátánkba.

Avokádó

Az avokádó tipikusan egy zsírsavakban gazdag alapanyag. Hozzáadhatjuk a reggeli pirítóshoz, salátákhoz, készíthetünk belőle tésztaételt és desszertet is.

Fotó: Pexels

Olívabogyó

Az olívabogyó szintén az egészséges zsírok kiváló forrása. Fantasztikus a tésztaételekben, a pizzán és a salátákban is. Jól kiegészíti a sajttálat.

Lenmag

A lenmag nemcsak Ómega-3 zsírsavat, hanem oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez és az emésztőrendszer egészségéhez

Napraforgómag

A napraforgómag fehérjét, zsírt és rostot is tartalmat. Szórjunk belőle a salátára, együk gyümölcsökkel, vagy magában.

Fotó: Pexels

Tökmag

A tökmag nemcsak zsírban gazdag, vas, foszfor, magnézium, réz és mangán is van benne. Kiváló levesbetét, és felhasználhatjuk a pesztó elkészítéséhez is.

Olivaolaj

Mivel a listán van az olívabogyó, nem hagyhattuk ki a minőségi, extra szűz olívaolajat sem. Igazán finom és jó minőségű olívaolajhoz nehéz hozzájutni, de az biztos, hogy nemcsak az ételeink lesznek tőle finomabbak, de még az egészségünknek is jót tesz.

Fotó: Pexels

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.