Így főzze a rizst, hogy kevesebb arzén maradjon benne!

Van egy főzési technika, amivel tökéletesen eltávolítható a toxikus anyag, minimális lesz az ételünkben az arzén.

Forrás: MW2020. 11. 08. 10:40
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők elárulják a legjobb módszert, hogyan lehet főzés során kiszűrni az arzén nevű, az ember számár mérgező anyagot a rizsből úgy, hogy az ne veszítsen ásványi- és tápanyagtartalmából – írja a sonline.hu.

A rizs természetesen előforduló magas szintű arzént tartalmaz, mely mérgező hatással lehet az emberi szervezetre. A szakértők szerint azonban van egy főzési technika, amivel tökéletesen eltávolítható a toxikus anyag – számolt be róla a Daily Mail alapján a Borsonline.

Forraljon friss vizet, majd főzze a rizset öt percig! Ha letelt az öt perc, öntse le a vizet, így megszabadul az arzén nagy részétől. Töltse fel újra az edényt, majd főzze a rizst közepes hőfokon, fedővel ellátva!

A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint ez a módszer az eddigi leghatékonyabb. Ez a metódus eltávolítja a barna rizsben előforduló arzén több mint 50 százalékát, a fehér rizs esetében pedig körülbelül 74 százalékát.

Dr. Manoj Menon, a tanulmány társszerzője szerint ez a rizsfogyasztók számára egy kiváló hír.

Fotó: Pexels

A lakosság komolyan aggódik a rizs arzéntartalma miatt, így ezt az újonnan kifejlesztett egyszerű módszert mindenki alkalmazhatja. A módszer kifejezetten ajánlott, ha rizses ételt készít csecsemőnek, vagy kisgyermeknek, hiszen ők még érzékenyebbek az arzénra.

A rizs – nem árt tudni! – tízszer több arzént szív fel a talajból, mint más gabonafélék. Az arzén összefüggésbe hozható különböző betegségekkel, étrenddel összefüggő rákos betegségekkel és májbetegségekkel.

Nem minden tudós ért egyet ugyanakkor a szervetlen és metilezett arzénvegyületek egészségi kockázatainak megítélésében. Nincsenek ugyanis megbízható mérések arról, hogy a szervetlen arzénvegyületek tartalma mennyi is a rizsben, sőt az erre alkalmas megbízható mérési módszerek kifejlesztésével is adósok még a szakemberek – írja a témában a HáziPatika oldala.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.