Sikeres fogyás az intuitív táplálkozás segítségével

Úgy születünk, hogy megismerjük testünk reakcióit: akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és addig, ameddig jól nem lakunk. Ahogy öregszünk, ez az ösztönösség egyre jobban eltűnik. E felismerésen alapszik az intuitív táplálkozás.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 07. 18:36
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intuitív táplálkozás kidolgozása két amerikai dietetikushoz, Evelyn Tribole-hoz és Elyse Reschhez köthető, még 1995-ből, de néhány éve a módszer újra felkapottá vált. Lényege, hogy az intuitív étkezés követői hallgassanak a testük jelzéseire, az ösztöneikre: akkor egyenek, amikor éhesek, és azt, amit megkívánnak – írja a diétaésfitnesz.hu.

Hiszen a szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az intuitív étrendben nincsenek tiltólistás ételek, de ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetünk csokit vagy csipszet – hiszen ezekre biztosan nincs szüksége a szervezetünknek! Ez bizony önismeretet és gyakorlást igényel, lehet, hogy néhány hétnek, hónapnak el kell telnie. Legyünk türelmesek, adjunk időt a testünknek, figyeljük a jelzéseit! De addig is érdemes megfogadni a módszer kidolgozóinak alábbi tanácsait.

Fotó: Pexels

1. ENGEDJÜK EL A DRASZTIKUS DIÉTÁKAT!

Azok, akik az egyik népszerű – és olykor igencsak drasztikus – diéta után már próbálják is ki a másikat, gyakran küzdenek jojóeffektussal. Ha folyton csodát ígérő fogyókúrákat követünk, az eredmény kiábrándító lehet: ha le is adunk pár kilót, azonnal visszaszedünk még többet, amint engedünk kicsit a gyeplőn. Ezek a diéták szigorú étrendet kínálnak, ami tökéletesen ellentétes az intuitív evéssel. Követőik nem akkor esznek, amikor éhesek, és nem azt, amit megkívánnak. Így számukra az evés semmi másról nem szól, csak a remélt fogyásról.

2. TISZTELJÜK AZ ÉHSÉGET!

Ha tartósan éheztetjük a szervezetünket, az előbb vagy utóbb túlevéshez vezet. Együnk, ha tényleg éhesek vagyunk! Az intuitív táplálkozás alapja, hogy felismerjük, mikor mit kíván a szervezetünk. Mikor van az a pont, amikor valóban enni kell, és mikor van szó csak unalomról, figyelemelterelésről, jutalmazásról, stresszről? Ha valóban itt az ideje a „raktárak” feltöltésének, együnk, adjuk meg a szervezetnek, amire szüksége van.

3. KÖSSÜNK BÉKÉT AZ ÉTELLEL!

Hacsak nem valamilyen ételérzékenység miatt kerülünk egy adott ételcsoportot, akkor az intuitív táplálkozás során nyugodtan elfelejthetjük a tiltólistát. Ha valamilyen ételt vagy alapanyagot szigorúan kizárunk az étrendből, sokkal nehezebb lesz ellenállni neki, és egy idő után csak a kedvenceinkre fogunk tudni gondolni. Inkább fogyasszunk néha belőle egy kicsit, csak egy a fontos: tartsunk mértéket! Ehetünk egy kis süteményt vagy egy-egy kocka csokit, de ne többet! Így megszüntető a vágyakozás.

4. NE VIGYÜK TÚLZÁSBA!

Az étkezési rendellenességek között a bulimia és az anorexia mellett ott találjuk az ortorexiát is. Ha állandóan azon jár az eszünk, hogy miből mennyit ehetünk, ha megállás nélkül a kalóriákat számoljuk, ha semmi pénzért nem hagynánk ki egy edzést, még akkor sem, ha betegek, sérültek, esetleg a végletekig kimerültek vagyunk, az is „kóros” lehet. Ne töröljünk ki az étrendedből egyes alapanyagokat amiatt, mert az éppen divatos diéták rossznak titulálják azt!

5. AZ ÉTELEK ÉLVEZETE

Sűrű napokon a legtöbben csak sietősen bekapnak valamit. Reggeli a kocsiban, ebéd az íróasztal mellett, vacsora a tévé előtt. Ismerős? Pedig nem érdemes az étkezésen időt spórolni. Adjuk meg a módját az evésnek, ez az intuitív táplálkozás egyik szabálya! Élvezzük az illatokat és az ízeket! Teremtsünk nyugodt környezetet, terítsünk meg, és használjuk a kedvenc étkészletünket!

Felismerni a jóllakottságot

Ahogy az éhséget, úgy a jóllakottságot is tiszteletben kell tartani. Ehhez is fontos, hogy jól ismerjük a testünk jelzéseit. Ne együnk kapkodva, gyorsan. Időnként tartsunk szünetet az étkezésben, tegyük le az evőeszközt, kortyoljunk némi vizet, vagy teát. Ha nem figyelünk oda eléggé, vagy kapkodunk, könnyen túlehetjük magunkat.

6. AZ ÉTEL NEM OLDJA MEG A LELKI PROBLÉMÁKAT

Az étkezést természetesen az érzelmek is meghatározzák. Eszünk, ha bánatosak vagyunk, és étkezéssel jutalmazzuk magunkat egy rossz nap, vagy egy nagyobb feladat megoldása után? Ne felejtsük el: az étel nem oldja meg a problémákat, és nem leszünk boldogabbak egy-egy kiadós lakoma után. Persze nagyon fontos, hogy örömmel együnk, de ne azért, hogy lecsillapítssuk a hullámzó kedélyállapotot.

7. TISZTELJÜK A TESTÜNKET!

Nemcsak az intuitív táplálkozás, de minden testsúlycsökkentésre törekvő életmódváltás alappillére, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, mert ha nem, annak csak csalódás lesz a vége. A reális célokért és a sport diétában betöltött szerepéért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben hasonló témával foglalkoztunk: Mentális technikák az érzelmi evés ellen. Hat mentális technikát mutattunk be azért, hogy könnyedén kitörhessen az érzelmi evés rabságából.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.