Az intuitív táplálkozás kidolgozása két amerikai dietetikushoz, Evelyn Tribole-hoz és Elyse Reschhez köthető, még 1995-ből, de néhány éve a módszer újra felkapottá vált. Lényege, hogy az intuitív étkezés követői hallgassanak a testük jelzéseire, az ösztöneikre: akkor egyenek, amikor éhesek, és azt, amit megkívánnak – írja a diétaésfitnesz.hu.
Hiszen a szervezet pontosan tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az intuitív étrendben nincsenek tiltólistás ételek, de ez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetünk csokit vagy csipszet – hiszen ezekre biztosan nincs szüksége a szervezetünknek! Ez bizony önismeretet és gyakorlást igényel, lehet, hogy néhány hétnek, hónapnak el kell telnie. Legyünk türelmesek, adjunk időt a testünknek, figyeljük a jelzéseit! De addig is érdemes megfogadni a módszer kidolgozóinak alábbi tanácsait.

1. ENGEDJÜK EL A DRASZTIKUS DIÉTÁKAT!
Azok, akik az egyik népszerű – és olykor igencsak drasztikus – diéta után már próbálják is ki a másikat, gyakran küzdenek jojóeffektussal. Ha folyton csodát ígérő fogyókúrákat követünk, az eredmény kiábrándító lehet: ha le is adunk pár kilót, azonnal visszaszedünk még többet, amint engedünk kicsit a gyeplőn. Ezek a diéták szigorú étrendet kínálnak, ami tökéletesen ellentétes az intuitív evéssel. Követőik nem akkor esznek, amikor éhesek, és nem azt, amit megkívánnak. Így számukra az evés semmi másról nem szól, csak a remélt fogyásról.
2. TISZTELJÜK AZ ÉHSÉGET!
Ha tartósan éheztetjük a szervezetünket, az előbb vagy utóbb túlevéshez vezet. Együnk, ha tényleg éhesek vagyunk! Az intuitív táplálkozás alapja, hogy felismerjük, mikor mit kíván a szervezetünk. Mikor van az a pont, amikor valóban enni kell, és mikor van szó csak unalomról, figyelemelterelésről, jutalmazásról, stresszről? Ha valóban itt az ideje a „raktárak” feltöltésének, együnk, adjuk meg a szervezetnek, amire szüksége van.
3. KÖSSÜNK BÉKÉT AZ ÉTELLEL!
Hacsak nem valamilyen ételérzékenység miatt kerülünk egy adott ételcsoportot, akkor az intuitív táplálkozás során nyugodtan elfelejthetjük a tiltólistát. Ha valamilyen ételt vagy alapanyagot szigorúan kizárunk az étrendből, sokkal nehezebb lesz ellenállni neki, és egy idő után csak a kedvenceinkre fogunk tudni gondolni. Inkább fogyasszunk néha belőle egy kicsit, csak egy a fontos: tartsunk mértéket! Ehetünk egy kis süteményt vagy egy-egy kocka csokit, de ne többet! Így megszüntető a vágyakozás.