Sokba fog kerülni Ausztráliának, ha nem tesz semmit

A szakértők becslései szerint az ország GDP-je 6 százalékkal fog csökkenni 2070-re.

Forrás: MTI, MW2020. 11. 02. 16:46
Forrás: pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 3,4 ezer milliárd ausztrál dollárnyi gazdasági veszteséggel és több mint 880 ezer munkahely elvesztésével kell szembenéznie Ausztráliának, ha a következő ötven évben nem tesz hatékony lépéseket a klímaváltozás megfékezéséért – állapították meg szakértők.

A Deloitte Access Economics tanácsadó cég jelentése szerint a kontrollálatlan éghajlatváltozás éves szinten átlagosan 3 százalékkal fogja csökkenteni az ausztrál gazdasági növekedést és nagyjából 310 ezer munkahely elvesztését fogja eredményezni.

A szakértők becslései szerint Ausztráliának a GDP-je 6 százalékkal fog csökkeni 2070-re.

A hétfőn kiadott jelentés ugyanakkor egy alternatív forgatókönyvet is ismertet, amelyben az ausztrál kormány egyebek között elkötelezi magát a 2050-ig megvalósuló nettó zéró kibocsátás mellett, akárcsak az Európai Unió és Ausztrália számos elsődleges kereskedelmi partnere.

A szakértők szerint amennyiben Ausztrália „a világ többi részével karöltve 1,5 Celsius-fokban korlátozza az átlagos globális felmelegedést”, az 250 ezer új munkahelyet és 680 milliárd dolláros gazdasági növekedést jelenthetne a számára.

Az ausztrál kormány ígéretet tett rá, hogy a következő tíz évben a 2005-ös szinthez képest 26-28 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ám itt az ideje egy hosszabb távú cél meghatározásának.

Mit kezdjünk az őszi avarral kertünkben?

Az őszi avarral végzett kerti munkák sokak számára inkább fáradságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! Ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Bátran elrejthetjük a lombseprűnket a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba. Hiszen a lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban össze is gyűjti azt – mondják a szakértők, hozzátéve: szintén megúszhatjuk a lombseprűzés egy részét akkor is, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, amely a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.