Ajándékozza meg családját egészséges karácsonyi ételekkel

Bár idén sokan azt érezhetjük, hogy a bezártság rányomja a bélyegét az ünnepekre, érdemes mégis pozitívan nézni erre az időszakra: itt az idő, hogy kipróbáljunk új recepteket, és elkészítsük a tradicionális karácsonyi ételeinket egészséges verzióban! Aki nem tudja elképzelni a karácsonyt halászlé és töltött káposzta nélkül, mégis szeretne egészségesebben étkezni, vagy diétázik, azok számára elegendő, ha kicsit alakítanak a jól bevált családi recepteken. Cikkünkben bemutatjuk, milyen hozzávalókat érdemes lecserélni, illetve mire figyeljen a bevásárlásnál, ha hagyományos ételeket szeretne készíteni szentestére – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 22. 13:16
Debrecen, 2018. szeptember 19. Töltött káposzta. A Debreceni Egyetemen 115 ország diákjai, hallgatói és oktatói, naponta több ezren látogatják a campusok éttermeit sokféle igénnyel, ennek közelítésére menzareform kezdõdött. A választékot elsõsorban a vegetáriánus, vegán, glutén és laktózmentes ízléskörben igyekeznek bõvíteni Varga István nyers vegán séf irányításával. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a töltött káposzta csaknem egészséges, diétás étel, hiszen a népszerű, ünnepi fogás tulajdonképpen húsból, zöldségből és némi rizsből áll, azonban a korábbi receptek zsírtartalmát érdemes csökkenteni.

Cserélje a hagyományos hozzávalók kalóriadús elegyét sovány pulykahúsra, helyettesítse a rizst hajdinával, s ha rántással készíti, használjon teljes kiőrlésű lisztet és szervírozza tejföl helyett joghurttal, s máris a család minden tagja számára fogyasztható ételt teszünk az asztalra!

A figyelmességünkért mindenki hálás lesz, és senkinek nem kell lemondani a hazánkban tisztelt hagyományokról sem.

Cikkünkben a kétfajta egészséges töltött káposzta receptje után bemutatjuk, mire érdemes figyelni a halászlé elkészítése során is.

Diétás töltött káposzta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg savanyított káposztalevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált pulykamell
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 6 dkg hajdina (barnarizzsel is készíthető)
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors
  • 7 dl paradicsomlé (opcionális)
  • 2 dl natúr joghurt
  • Elkészítés:

  • Mossa át a savanyú káposztát hideg vízben, majd vágja le a káposztalevelekről a vastagabb ereket!
  • Hámozza meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja apróra!
  • A kókuszolajon pirítsa meg a vöröshagymát, s adja a felét a darált húshoz!
  • A maradékot hintse meg 1 kávéskanál pirospaprikával, öntsön rá 1 dl vizet, és keverje össze a savanyú káposzta felével!
  • Keverje hozzá a darált húshoz a fokhagymát, a leforrázott hajdinát (barnarizst), a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint fűszerezze sóval, borssal, a masszát csavarja a levelekbe töltse és csavarja fel!
  • Elsőként ágyazzon meg a lábasában káposztából, erre tegye a tekercseket!
  • Szórja rá a maradék savanyú káposztát, és töltse fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje!
  • Fedő alatt, lassú tűzön, kb. egy óra alatt főzze puhára, de közben többször rázogassa meg a lábost, keverni nem javasolt! A főzés vége felé tegye hozzá a paradicsomlevet, majd tálalja natúr joghurttal!
  • Törekedjen rá, hogy minőségi, egészséges, magyar alapanyagokból főzzön, hiszen ezzel a magyar termelőket is segítheti a nehéz helyzetben!

    A kép illusztráció
    Fotó: MTVA/Oláh Tibor

    Glutén-, tojás- és laktózmentes töltött káposzta

    Hozzávalók (10 adag):

  • 1 kg lapocka
  • 0,5 kg füstölt hús
  • 0,5 kg rizs
  • 2-3 ek pirospaprika
  • 1-1,5 ek só
  • 1 ek tápiókakeményítő
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej kisebb hagyma
  • 1 kg fejes káposzta
  • 1 kg apró káposzta
  • Elkészítés:

  • Keverje össze a darált húst, az előre átmosott rizst, 1 e. k sót, 2 e. k pirospaprikát 1 db apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát!
  • A massza állaga akkor jó, ha nem tapad hús a kezéhez. Ezután pihentesse, míg előkészíti a többi hozzávalót!
  • Fejtse le a káposzta leveleit, majd vágja ki a vastag ereket! Ha nagyon nagy a levél 2 felé is szét lehet vágni.
  • A levél nagyságához mérten készítsen gombócokat, majd tegye a káposzta levélbe a tölteléket és hosszában tekerje fel és az egyik végét tömje be!
  • Ne töltse túl szorosra, hagyjon elég helyet a rizsszemeknek a növekedéshez!
  • Egy nagyobb edénybe tegyen apró káposztát, majd helyezze rájuk a megtöltött káposztákat, közeikben füstölt hússal!
  • Szórjon rá tápiókakeményítőt, 1 e. k paprikát és 1 fej összevágott hagymát!
  • Tegyen aprókáposztát a tetejére és engedje fel vízzel, hogy éppen ellepje!
  • Fedje le az edényt és tegye be a 200 fokra előmelegített sütőbe!
  • Ha felforrt, vegye takarékra és így főzze tovább.
  • Ha megfőtt, fedő nélkül kb. 10 percig süsse tovább és tálalja!
  • A teljes cikket ITT érheti el.

    6 sztár, aki képtelen egészségesen étkezni

    Az A-listás hírességektől általában csak azt halljuk, hogy mennyire imádják a zöldségeket, a gyümölcsöket, a zöld smoothie-kat és persze ebédre is inkább egy könnyed salátát választanak, mint egy extra sajtos pizzát. A következő celebek azonban őszintén bevallották, hogy néha nagyon elegük van az egészséges étrendből – írja a mindmegette.hu.

    1. Olivia Wilde

    A gyönyörű színésznő tuti, hogy sohasem fog gluténmentes finomságokat rendelni! „Félelem a szénhidráttól, félelem a gluténtól, félelem mindentől – elhatároljuk magunkat az ételek gyönyörűségétől és művészetétől. Elszomorít, mikor az emberek azt mondják, hogy nem esznek glutént, sajtot vagy éppen húst. Szóval én eszem belőlük helyettük is.”

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.