időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Csaknem 275 ezer euróért kelt el az Eiffel-torony egy darabja

Forrás: MTI
2020.12.03. 15:37
Csaknem 275 ezer euróért kelt el az Eiffel-torony egy darabja

A becsült ár majdnem négyszereséért, csaknem 275 ezer euróért (98,3 millió forint) cserélt gazdát egy keddi párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint a 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

A vasszerkezet egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres Eiffel-torony második és harmadik emeletét kötötte össze.

A becsült ár majdnem négyszereséért cserélt gazdát
Fotó: Pixabay

Az 1889-es világkiállításra készült torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy 2-9 méteres darabra vágták.

A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

A most elárverezett lépcsőszakasz, amely egy kanadai magángyűjteményből került aukcióra, a közvetítői díjjal együtt 274 475 euróért talált új gazdára.

Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente – normális körülmények között – hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel.

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni a szárazság miatt

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni az országot sújtó szárazság miatt és azért, hogy csökkentse a megnövekedett elefántpopulációt – közölte az ország környezetvédelmi minisztériuma szerdán.

A tárca bejelentése szerint az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak, egyebek mellett biztosítani tudja a karantént és vadbiztos kerítéssel körbevett ingatlanon tudja elhelyezni az állatokat.

A külföldi vásárlóknak azt is igazolniuk kell, hogy országuk állatvédelmi hatóságai engedélyezik az elefántok bevitelét.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Namíbiában 1995-ben 7500 elefánt élt, 2019-ben viszont a populáció már 24 ezer példányból állt. A megnövekedett populáció miatt nőtt az elefántok és emberek közötti incidensek száma is, részben ezzel is indokolta a minisztérium a meghirdetett árverést.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.