Kiválasztotta az Agrárminisztérium az idei pálinkáját

Az Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos nedűje lett az idén az Agrárminisztérium pálinkája – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 15. 12:30
null
Budapest, 2020. augusztus 15. Magyar pálinkaféleségek kínálata a külföldi turisták által is szívesen látogatott Nagy Vásárcsarnok egyik üzletében a Fõvám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti pálinkakiválóság program TOP díjazottjai közül választják ki évente az Agrárminisztérium pálinkáját. Az Agrárminisztérium 2014-ben indította a Nemzeti pálinkakiválóság programot. Az idei versenyre 20 pálinkafőzde 138 tétellel nevezett, ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé.

A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte, végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

Magyar pálinkaféleségek kínálata
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, ez a pálinkafőzdéket sem kímélte. Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtenünk, hogy a pálinka nemzeti italunk, hungarikum, amely méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta az AM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Nemzeti pálinkakiválóság program díjátadó eseményén az agrártárca hétfői közleménye szerint.

Erdős Norbert kiemelte, a pálinka népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt, a kereskedelmi főzdék előállítása is igazodott a fogyasztói igényekhez.

Nagy Árpád, az AM pálinkája elismerést szerzett italt előállító békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák tulajdonosa a díjátadón elmondta, a főzdénél a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza, a pálinka iránti szenvedély elengedhetetlen része az életüknek.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kadarkatörköly lett Magyarország legjobb pálinkája

A versenyen idén 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet osztottak ki.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját ebben az évben is három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Lunczer Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett.

Magyarország legjobb tízezer palack felett elérhető pálinkája 2020-ban a Szicsek Pálinkafőzde aranyérmes Irsai Olivér szőlőpálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Tolna megyei Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte el.

A díjátadón a Pálinka Nemzeti Tanács minden évben életműdíjjal tünteti ki a szakma három szereplőjét, akik kiemelkedő teljesítményükért, munkásságukért, a pálinkás szakmában végzett tevékenységükért kapnak kitüntetést. A pálinka-életműdíjat ezúttal Font Sándor országgyűlési képviselőnek, valamint Piros Lászlónak és Varga Lászlónak ítélték oda – áll a közleményben.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.