Koronázza meg egy egészséges desszerttel az ünnepi fogásokat

Ez a december, valljuk be, más, mint ahogy megszoktunk: kevesebbet mozdulunk ki, időnk nagyobb részét otthon töltjük. Érdemes azonban ezt az időszakot is kihasználni, pozitívan megélni: például oly módon, hogy jobban megismerkedünk az ünnepi időszak hagyományaival, és – ha korábban erre nem lett volna időnk – kipróbáljuk magunkat a konyhában, felfedezzük a karácsonyi desszertek világát – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 07. 10:05
null
Budapest, 2019. december 16. Bejglik a Sütipont mûhelyében Budapesten 2019. december 16-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek a bejgli, a mézeskalács vagy a zserbó csábító illata nélkül, cikkünkben azonban most kifejezetten azoknak szeretnénk inspirációt nyújtani, akik ilyenkor is tudatosan táplálkoznak. Jó hírünk, hogy ezek az édes fogások is könnyen elkészíthetőek és fogyaszthatóak egészséges változatban.

Az ismert sütemények napjainkban már szinte minden alapanyaga helyettesíthető egészségesebb hozzávalóval is, így egy kis utánajárással könnyen megoldható, hogy ne fehér lisztes, cukros finomságok kerüljenek a terített asztalokra, hanem valami egészséges, könnyebben emészthető. A hagyományos, cukorban gazdag sütemények helyett ezek a jótékony hatású olajos magvakból, értékes, rostban dús gabonákból, egészséges nyírfa- vagy barnacukorból, mézből és különleges gyümölcsből készülnek, ily módon azok is ízletes desszertekhez jutnak, akiknek bizonyos okokból különleges étrendet kell követniük.

Sokak számára az ünnepi időszak elvitathatatlan része az ételek általánosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása. A fogások elkészítésekor tehát érdemes odafigyelni, hiszen nem pusztán a hízás elkerülése végett érdemes egészségesebb hozzávalókból összerakni a desszerteket, hanem többek azért is, hogy az immunrendszer erősödjön, ráadásul csökkenti a szívroham kockázatát is.

Számba vettük, melyek a megkerülhetetlen karácsonyi desszertek, amelyek egy-egy változtatással a jóval egészséges táplálkozást segítik elő.

Mákos-mézes bejgli teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

  • 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 0,5-1 dl rum
  • Máktöltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 5 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek. mazsola
  • 2 ek. rum
  • Elkészítés:

    A tejet melegítse langyosra fel, majd adjon hozzá 1 kk. cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és 15 percre tegye félre egy picit letakarva! Amíg felfut, a vajat morzsolja el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverje össze az élesztős tejjel és a rumban feloldott mézzel! Gyúrjon belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesse, amíg elkészíti a tölteléket! Áztassa a mazsolát rumba! Melegítse meg a tejet, keverje bele a mákot, majd a többi alapanyagot is! A tésztát ossza 4 részre, és egyenként nyújtsa ki téglalap alakúra! Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjen meg! A téglalap szélét egy kicsit hajtsa a töltelékre, majd óvatosan tekerje fel! A tepsit vékonyan vajazza ki majd mehet is rá a 4 rúd bejgli!

    A tetejüket érdemes megkenni tojássárgájával, majd pihentesse legalább 20 percig, és utána tojásfehérjével is kenje meg, hiszen ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne! Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje a tészta tetején, szurkálja meg villával és helyezze az előmelegített sütőbe – alul-felül sütés esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30–35 percig kell sütni. Felszeletelni csak akkor szabad, ha már teljesen kihűlt.

    Bejglik a Sütipont mûhelyében Budapesten
    Fotó: MTI/Sóki Tamás

    Élesztő- és cukormentes zserbó

    A legtöbb családban az ünnepi fogások kihagyhatatlan része a zserbó, s manapság már nem okozhat problémát, ha valaki az elvei vagy a betegsége miatt nem ehet fehér lisztes, cukros süteményeket, hiszen ezt is könnyedén elkészíthető diétás változatban is.

    Hozzávalók (18*23 cm-es tepsihez):

    Tészta hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 7 g sütőpor
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg natúr görög joghurt
  • A töltelék hozzávalói:

  • 12 dkg cukrozatlan darált dió
  • 4 dkg édesítő
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 25 dkg cukormentes sárgabaracklekvár
  • A csokimáz hozzávalói:

  • 7,5 dkg cukormentes étcsoki
  • 1 teáskanálnyi (1 dkg) kókuszzsír
  • Zserbók az asztalon
    MTI Fotó: Balázs Attila

    Elkészítése:

    A lisztet keverje el a sikérrel, a sóval, az édesítőszerrel, majd morzsolja el a kókuszzsírral, majd a morzsalék közepébe egy üreget készítsen egy üreget, amelybe helyezze bele a tojássárgájával elkevert joghurtot és gyúrja tésztává! Vágja három egyenlő részre, és mindhármat 18*23 cm téglalappá (vagy hasonló méretűvé, tepsitől) nyújtsa ki!

    Tegyen a tepsibe egy sütőpapírt, majd az első lapot a belehelyezés után kenje meg a baracklekvár felével! Keverje össze a darált diót az édesítővel és a citromhéjjal, majd a felét a baracklekvárral oszlassa el egy rétegen egyenletesen, majd tegye rá a második tésztalapot és ugyanúgy kenje meg a baracklekvár másik felével, majd az édesítős, citromos darált dióval! Fedje le a süteményt a harmadik tésztalappal, majd óvatosan nyomkodja le és villával szurkálja meg a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sül és hagyja kihűlni, később vágódeszkára kell borítani, lehúzni róla a sütőpapírt, majd visszafordítani. A zserbó csokimázához a cukormentes étcsokit a kókuszzsírral olvassza fel vízfürdő felett, majd kenje a zserbó tetejére, s hagyja hűvös helyen megdermedni! Forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

    A teljes cikket ITT érheti el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.