A hibrid maratonoké lehet a jövő

A londoni maratoni szervezői hitet tettek amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt kényszerűen alkalmazott virtuális versenyformát érdemes megtartani, és kombinálni a hagyományos verzióval – írja a csupasport.hu.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 25. 12:43
null
A sportvilág is alkalmazkodott a koronavírus-járvány miatti megváltozott lehetőségekhez Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerűségből a sportvilág is alkalmazkodott a koronavírus-járvány miatti megváltozott lehetőségekhez a virtuális vesrenyekkel, remélhetőleg hamarosan ismét normálisan élhetjük az életünket, az nyilvánvaló: az elmúlt egy év és annak tapasztalatai nem tűnnek el nyomtalanul.

És ez talán nem is baj – legalábbis ezt a tanulságot vonhatjuk le Hugh Brasher, az ikonikus London Marathon igazgatójának szavaiból. Csütörtökön jelentették be, hogy

az idei esemény a hagyományos és a 2020-ban megszokottá vált virtuális verseny keveréke lesz, ez a kombináció pedig kijelöli a londoni megméretés jövőjét is.

Akkor arról beszéltek, hogy október 3-án nagyjából százezer résztvevőt várnak az idei kiadásra, s míg 50 ezren valóban Londonban taposnák a kilométereket, az indulók másik fele a saját maga által választott terepen, a versenyhez virtuálisan csatlakozva szedi majd a lábát.

A sportvilág is alkalmazkodott a koronavírus-járvány miatti megváltozott lehetőségekhez
Fotó: PEXELS

Az 50 ezer nevező a „valós” viadalra egyébként egyáltalán nem visszaesés, nagyjából 7000-rel lenne több, mint a korábban célba érők rekordja. Tavaly egyébként 37 966 induló teljesítette virtuálisan a 42.195 km-es távot, amely világcsúcs volt az egy napon maratonit lefutókat nézve.

„Ez a csúcs és a résztvevőktől érkező elképesztő történetek megmutatták, hogy a világ legnagyszerűbb maratonija fényt gyújtott és reményt adott a pandémia okozta borús világban

– idézte Hugh Brashert az Athletics Weekly. – Kétezerhúsz egyik tanulsága, hogy miként lehet még több emberrel elhitetni, képes lefutni vagy legyalogolni a 26.2 mérföldes távot. Ha egyszer véghez viszik, akár virtuális eseményen, még inkább belevonhatjuk őket a kezdeményezésbe. Hiszünk abban, hogy a hibrid modell az eseményeink jövője, ha jól és a megfelelő üzenettel illesztjük be.”

A versenyigazgató kiemelte, továbbra is azért dolgoznak, hogy minél több embert mozgásra ösztönözzenek, és persze a jótékonysági célok sem szorulnak háttérbe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Futótippek téli álomból ébredőknek

Akár újévi fogadalomból, akár az ünnepek utáni tespedéstől szeretnénk futócipőt húzni, mindenféleképpen szívleljünk meg néhány edzéstanácsot, mert sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat – írja a csupasport.hu.

A Csupa Sport újabb sorozatában futással foglalkozó szakembereket kérdeztek a szabadidőfutókat leginkább érintő témákról. Először Szilágyi Tibor beszél arról, hogyan vágjunk neki (újra) a sportolásnak ünnepek után. A sorozat további részeiben jelennek meg írások biomechanikáról, dietetikáról, edzéstervezésről és teljesítménydiagnosztikáról, továbbá, hogy hogyan készüljünk fel triatlonversenyekre.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.