Nálunk a konyhai sajtreszelő szinte minden nap előkerül a főzés során. Tegnapelőtt sajtot reszeltem vele a melegszendvicshez, tegnap káposztát a párolt káposztához, ma pedig fokhagymát a pörkölthöz. Nem csoda hát, hogy egy idő után azt veszem észre: nem tündököl már régi fényében.

Fotó: Pexels
Ilyenkor persze mehetünk rögtön a boltba, és vehetünk újat, de minek? Van egy sokkal költséghatékonyabb módszer is, aminek köszönhetően nem kell állandóan lecserélni a reszelőnket. Ráadásul nagyon könnyű dolgunk lesz.
mindössze egy nagyobb darab csiszolópapírra van szükségünk ahhoz,
hogy újra élessé varázsoljuk a reszelőt. Dörzsöljük át először lefelé, majd felfelé, utána oldalra, végül körkörös mozdulatokkal. Ha végeztünk, akkor ideje letesztelni!
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Pillekönnyű vajas-sajtos pogácsa, amit alig tud majd abbahagyni
Könnyen elkészíthető, ínycsiklandó étel, egy különleges pogácsa, amit az egész család imádni fog.
Az élesztőt a meglangyosított tejben, a cukorral és 2 evőkanál liszttel felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék lisztben a vajat szétmorzsoljuk, a többi hozzávalóval és a kováasszal összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjével lekenjük, rászórjuk a sajtot, feltekejük, mint a bejglit, a két szélét összecsippentjük, sodrófával kicsit lenyomkodjuk, és letakarva 10 percig pihentetjük.
Ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét tojássárgájával lekenjük, meleg helyen, kb. 10 percig kelesztjük.
Minden pogácsa tetejére egy-egy csipet sajtot teszünk, és180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel), 20 perc alatt megsütjük.