Elárverezték az Oscar-díjas Maximilian Schell személyes tárgyait

Online árverésen eladták a hét éve, 83 évesen elhunyt Oscar- és Golden Globe-díjas osztrák színész, Maximilian Schell személyes tárgyait, köztük határidőnaplóit, teniszütőit és egy régi Goethe-gyűjteményt.

Forrás: MTI2021. 01. 18. 12:13
null
Maximilian Schell hét éve, 83 évesen hunyt el Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aurena.at online platformon szombaton tartott aukción a világhírű színész-rendező Maximilian Schell 290 személyes tárgyát lehetett megvásárolni. A tárgyak a művész preiteneggi házából származnak.

Az árverés együttes bevételét nem közölték, de tudni lehet, hogy a legdrágább tételként Thomas Hartmann német festő egy festménye kelt el 10 ezer euróért. Schell egy önarcképét 2200, egy formatervezett nyugágyát 1300, egy régi rádióját 100 euróért vitték el.

A megvételre kínált tárgyak között szerepeltek a színész tévékészülékei, egy mongramos szalvétagyűrű és a Golden Globe-díjról szóló oklevél is.

Nastassja Schell, a néhai művész lánya az aukció előtt elmondta, hogy az emléktárgyaktól helyhiány miatt akar megválni. Mint mondta, apja rengeteg dolgot gyűjtött össze, ő azonban le akarja zárni a múltat.

Maximilian Schell hét éve, 83 évesen hunyt el
Fotó: Flickr

Mint az árverés után elmondta, apja számára rajongói voltak a legfontosabbak, és nagyon jó dolognak tartja, hogy az árverés által oly sokan juthattak tőle származó emléktárgyakhoz.

Az árverési tételeket a preiteneggi Schell-házban pénteken meg lehetett tekinteni, és onnan is lehet elvinni az aukció után.

Az osztrák születésű, osztrák és svájci állampolgárságú színész, rendező és producer a német nyelvterület egyik nemzetközileg legismertebb színésze volt, több mint öt évtizeden át tevékenykedett a filmszakmában. A filmművészet legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat az Ítélet Nürnbergben című 1962-es film főszereplőjeként nyerte el.

Schell élete utolsó szakaszában a karintiai Preiteneggben élt bő 40 évvel fiatalabb feleségével. Lánya kívánságára elárverezik a színész saját tervezésű, hegyoldalba épült házát is, legkevesebb 750 ezer eurót várnak érte.

Iskolai verseny a környezettudatosság nevében

Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke.

Az ökotudatos szemléletformálás a nemzeti kormány kiemelt fontosságú célkitűzése. A szakminisztérium és háttérintézményei munkáját át- és átszínezi ez a fajta zöldtörekvés.

Ennek jegyében az Agrárminisztérium kezdeményező támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke versenyt indított

Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke – környezetbarát termék témakörben. Mindezt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) szakmai és technikai patronálásával.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.