A Patrióta néhány napja forgatott a berlini karácsonyi vásárban a terrorfenyegetettségről
Így kerüljön több növényi alapú fogás a menübe
A növényi alapú táplálkozás hazánkban is egyre népszerűbb, sokan egészségügyi okokból, mások fenntarthatósági szempontokból kezdenek nyitni a vegetáriánus étrend felé, azonban a zsírban és húsokban gazdag magyaros ételek között sokszor nehéz boldogulni. A vegetáriánus étkezés szerencsére régóta nem jelent egyet a rántott sajttal és sültkrumplival: az Upfield szakértője most segít, hogy könnyebben beiktassunk az étrendünkbe egészséges növényi alapú opciókat – írja az Origó.
Sokan ott rontják el az életmódváltást, amikor nagyon drasztikus változtatásokat akarnak egyik napról a másikra bevezetni. Kezdjük kis lépésekben, nem kell az egész heti menünek növényi alapúnak lennie. Elég, ha kezdetben csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek mennyiségét,
vagy éppen a tejtermékeket helyettesítjük, például vaj helyett növényi alapú margarint használunk.
Jó megoldás lehet, ha a hússal készült ételek egy részét zöldségre cseréljük, például kipróbálhatjuk a fasírtot reszelt répával vagy cukkinivel. Az így készült változatok íze hasonló lesz, mint az eredeti verziónak és egy kis lépéssel előrébb visz a növényi alapú étrend irányába.
2. Nem minden növényi étel egészséges vagy fenntartható!
Attól még, hogy valami növényi alapú, nem lesz automatikusan egészséges vagy fenntartható. Ehetünk rengeteg rántott zöldséget és cukros vegán süteményt, azonban ettől még nem lesz optimálisabb az étrendünk.
Ebben az esetben is nagyon fontos a tudatosság, próbáljunk meg minél színesebb és változatosabb ételeket készíteni olyan szezonális hozzávalókból, melyek hazánkban is megteremnek.
Februárban izgalmas fogásokat készíthetünk – például főzelékeket, egytálételeket, krémeket – gyökérzöldségfélékből és a céklából.
3. Régi ízek új köntösben
Másik gyakori probléma, amikor klasszikus húsos fogásokat alakítanak át vegán étellé. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem a megszokott ízt, állagot kapjuk, és ez csalódást okoz. Ebben az esetben
érdemes inkább a hagyományos magyar konyha vegetáriánus étrendbe is beilleszthető fogásaiból választanunk,
ilyenek például a főzelékek, levesek, zöldséges egytálételek vagy zöldségkrémek. Például, ha egy magyaros zöldbabfőzeléket, sárgaborsófőzeléket, vagy egy paradicsomos káposztát választunk, azzal máris kész az ínycsiklandó, vegán fogásunk.
4. Új ízek, új élmények
Ha nyitottak vagyunk a növényi alapú étrendre, bátran kísérletezzünk kevésbé megszokott alapanyagokkal, ételekkel. A csicseriborsó- vagy lencsefasírt például sokaknak kedvelt alternatíva lehet, de ízlés szerint más zöldségekből, hüvelyesekből is készíthetünk ilyen fogásokat.
A hagyományos szendvicseket is változatosabbá tehetjük zöldségkrémekkel, hummusszal megkenve, ezeket pedig növényi margarinnal tehetjük tartalmasabbá,
hiszen a vitaminok hasznosulása és az íz szempontjából is szükség van zsiradékok fogyasztására. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a hozzávalókkal, ha kifogynánk az ötletekből, akkor érdemes a keleti konyha zöldséges fogásai között is nézelődni.
5. Nem mindegy, milyen zsír
A zsírok elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak, a napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük – ez alól a növényi étrend sem kivétel. Azonban egészségünk, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk.
Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat. A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj jó minőségű zsírokat tartalmaznak és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésben és az esszenciális zsírsavak bevitelében.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Az Eb-bronzérmes kézilabda-válogatott sikerkapitánya elmondta, miért utasítja vissza a lehetőségeket
Ennyi volt? Sármos edzőre cserélhette L.L. Juniort Dárdai Blanka
Most van baj Romániában: januártól befagyaszthatják a nyugdíjakat és a béreket
Most jött: iszonyú erejű tömegkarambol volt az M5-ösön, most mentenek
Halálos baleset történt Szegeden
Hamarosan évértékelő interjút ad Orbán Viktor miniszterelnök
Ezt teszi a zserbóra Borbás Marcsi: nem használ tortabevonót, sem étcsokoládét
Igazán emlékezetesre sikeredett Kerkez Milos 50. mérkőzése a Bournemouth színeiben
Oroszország hatalmas támadást indított
Büszkén viselem a román válogatott mezét – mondja a korábbi magyar válogatott játékos
Pressman nem teszi zsebre, amit a lehetséges utódjától kapott