Gyorsabb-e a terepfutó a bázisugrónál?

Kilian Jornet barátjával, Tom Erik Heimennel érdekes módon mérte össze az erejét. Meg kellett mászniuk az 1550 méter magas Romsdalshornt, majd minél gyorsabban lejutniuk onnan – Jornet-nak a két lábán, Heimennek ugorva… – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 18. 16:44
null
A norvég Tom Erik Heimen bázisugró a kihívásról készült videóban Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilian Jornet mindig készen áll a kihívásra. A Norvégiában élő spanyol terepfutó tavaly decemberben Janisz Kurosz futópályán felállított 303.506 kilométeres rekordját vette célba, de rosszullét miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Jó másfél éve, 2019 júliusában pedig arra vállalkozott, hogy a világ egyik legtapasztaltabb bázisugrójával, a norvég Tom Erik Heimennel méri össze az erejét.

Kilian Jornet Norvégiában élő spanyol futó a kihívás teljesítése közben
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

A kérdés az volt, melyikük teszi meg gyorsabban az utat a Norvégiában található 1550 méter magas Romsdalshornra és vissza, oly módon, hogy a csúcsról lefelé Heimen ugrani fog.

De nézzük, honnan jött a nem mindennapi ötlet.

A norvég Tom Erik Heimen bázisugró a kihívásról készült videóban
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

„Tom Erik és én az elmúlt években együtt síeltünk, emellett nyáron gyakran összefutottunk a Romsdalshornon, szóval adta magát, hogy csináljunk valamit közösen – mesélte annak idején Kilian Jornet.

– Nehéz volt előzetesen megmondani, hogy ki lesz a gyorsabb.

Tudtam, hogy felfelé sokkal gyorsabban mászok nála, ugyanakkor a lejtőn leérnem csaknem annyi időbe telik, mint amennyi alatt feljutottam. Azzal is tisztában voltam, hogy nagyon jó Tom Erik fizikai állapota, így ő is gyorsan fog haladni felfelé, és persze nagyon gyors lesz lefelé.

Ereszkedés közben minden pillanatban arra számítottam, hogy egyszer csak meghallom, ahogy elrepül mellettem.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az edzés újrakezdése hosszabb kihagyás után

Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell újra hozzászoktatni a testünket a terheléshez. Az edzés újrakezdése trükkjeit Czanik Krisztián személyi edző mondja el.

Mit tehet, aki már egy jó ideje teljesen elhanyagolta a testmozgást, de szeretne ismét belevágni a rendszeres edzésbe? Az edzés újrakezdése az edzésben – legyen szó akár az edzőtermi edzésről, akár a szabadtéri állóképességi sportokról – a fokozatosságon alapul, és nagyon oda kell figyelni a megfelelő regenerációra is – írja a diétaésfitnesz.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.