Ismét rekord született jég alatti szabadtüdős úszásban

Arthur Guérin-Boëri megdöntötte a finn Johanna Nordblad csupán egy hete felállított rekordját.

Forrás: MTI2021. 03. 26. 14:28
null
A francia Arthur Guérin-Boëri 120 métert tett meg három perc alatt Forrás: Facebook/Arthur Guérin-Boëri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rekord született a jég alatti szabadtüdős úszás kategóriájában: a francia Arthur Guérin-Boëri 120 métert tett meg három perc alatt csütörtökön, ezzel megdöntötte a finn Johanna Nordblad csupán egy hete felállított, 103 méteres korábbi rekordját.

Guérin-Boëri két Celsius-fokos vízben teljesítette a merülést a Finnország délkeleti részén lévő Sonnanen-tóban. „A jég alatt viszonylag jól érzem magam. Van ez a szórt fény, hasonlít a Hold fényéhez, bámulatos” – mondta az ötszörös világbajnok.

Guérin-Boëri rekordját mellúszásban érte el, neoprén öltözetet viselt uszonyok nélkül. Felkészülésként elmondása szerint szaunázott, ahol azt gyakorolta, hogyan tárolja a hőt testében. „Nem szenvedtem különösebben a hidegtől, élveztem a merülést” – mondta.

Következő évre Guérin-Boëri újabb rekordkísérletet tervez, akkor csupán fürdőnadrágot fog viselni.

A francia Arthur Guérin-Boëri 120 métert tett meg három perc alatt
Fotó: Facebook/Arthur Guérin-Boëri

A szabadtüdős merülők egyetlen nagy lélegzetet vesznek merülés előtt, nem használnak egyéb eszközöket.

A korábbi rekorder 2 percet és 42 másodpercet töltött a 2 Celsius-fokos vízben március 18-án az észak-finnországi Hossa havas vadonjában. Hat évvel ezelőtt Nordblad volt az első nő, aki 50 méternél nagyobb távot tett meg a jég alatt.

A jég alatti rekordok jegyzése korábban a Guinness Rekordok Könyvéhez tartozott és nem sok szabály vonatkozott rá, a közelmúltban azonban átkerült a búvársportok világszervezetéhez (CMAS).

A guinnesses időszakban a leghosszabb – búvárruhában, lábuszonyok nélkül végrehajtott – jég alatti úszás rekordja 102,7 méter volt, amelyet idén március 6-án állított fel az orosz Jekatyerina Nyekraszova.

Megdőlt a jég alatti szabadmerülés világrekordja

A finn Johanna Nordblad megdöntötte a jég alatti szabadmerülés világrekordját: 103 métert úszott a jég alatt rövid búvárruhában, lábuszony nélkül.

A 45 éves Nordblad 2 percet és 42 másodpercet töltött a 2 Celsius-fokos vízben csütörtökön az észak-finnországi Hossa havas vadonjában. Hat évvel ezelőtt Nordblad volt az első nő, aki 50 méternél nagyobb távot tett meg a jég alatt.

„A koronavírus miatt minden uszoda zárva van, ezért nem igazán tudok rendszeresen edzeni, úgyhogy ezúttal sokkal idegesebb voltam a merülés előtt” – nyilatkozta Nordblad.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.