Itt az ideje, hogy közelebbről és jobban is megismerjük a céklát, hisz egyike a legrégebben termesztett növényeinknek. Gumóját elsősorban lila színben ismerjük, de piros, rózsaszín, fehér, sőt, akár sárga színű változata is beszerezhető. Bármelyik fajtáját választjuk is, mindegyik cékla igazi vitaminbomba. Gyakorlatilag bármit készíthetünk belőle: levest, salátát, fasírtot, akár édességet is. Ráadásul nem csak a gumóját, de a leveleit is felhasználhatjuk, ha diétázunk, hisz rendkívül kalóriaszegény, vitaminban dús finomság – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.
HALLOTTA MÁR?

KISMAMÁKNAK KÖTELEZŐ!
A várandósság ideje alatt fontos, hogy a kismama szervezete megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítson fejlődő magzata számára. A cékla fogyasztása egyrészt jelentős folsav, másrészt vastartalma miatt ajánlott. A cékla az egyik legjobb vérképző növény, a benne rejlő folsavnak pedig a terhesség első hónapjaiban van jelentős szerepe: több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát csökkenti.
10 BETEGSÉG, MELYRE GYÓGYÍR A CÉKLA
A csodagumóban számos vitamin (A, B és C és folsav), illetve ásványi anyag (foszfor, kén, kálium, nátrium és magnézium) található. Ennek köszönhetően a cékla gyógyhatása igen szerteágazó. Bevetheted influenza, nátha, gyomorpanaszok, visszér, magas vérnyomás, daganatos betegségek, emésztési problémák, menstruációs zavarok, vérszegénység, de még depresszió esetén is.
HOPPÁ!
Elképesztő, de a cékla még a másnaposság ellen is hatásos. Májtisztító hatása következtében kiválóan alkalmas méregtelenítésre. Ha sűrű éjszaka után nehéz a reggel, igyál meg egy nagy pohár céklalét! Gyógyír lesz!
LÁBOSBA, TEPSIBE VELE!
Ha rengeteg céklád van otthon, akár többfogásos menüsort is készíthetsz belőle. Felhasználhatod salátákhoz, levesekhez, főételek köreteként, sőt akár desszertekhez is. Zöldségek közül a salátafélékkel és a tormával, gyümölcsök közül az almával alkot harmonikus párost.
Levesként a szláv konyhából ismert borscs különbözó változataival kísérletezhetsz, vagy készíthetsz céklás gnocchit, rizottót ebédre. Húsok mellé teheted köretként megsütve, ha pedig éppen megfőzted, turmixold össze és keverd krumplipürébe.